Svet 8.4.2015 5:00

Fotograf Anton Corbijn ob 60-letnici z dvema razstavama v Haagu

Haag, 8. aprila - Nizozemski fotograf Anton Corbijn slovi po nekonvencionalnem portretiranju glasbenih zvezdnikov, kot so Björk, Nick Cave ali člani skupine Rolling Stones. S tesnim sodelovanjem z U2 in Depeche Mode je postal njihov nevidni član, kot si je prislužil pridevek. V počastitev njegovega 60. rojstnega dneva sta v Haagu na ogled dve razstavi.

Corbijn je od sredine 70. let minulega stoletja vzpostavil tesen odnos s skupinami, med drugim z rockerji Rolling Stones in elektronskimi velikani Depeche Mode. Oblikoval je več naslovnic albumov in režiral njihove videospote. Deluje tudi kot filmski režiser.

Zakladnica njegovih fotografij, ki sega od slavnih glasbenikov, kot so Nirvanin pevec Kurt Cobain, Nick Cave ali Miles Davis, do umetnika Ai Weiweija in celo niza avtoportretov, je v Haagu na ogled v dveh sosednjih muzejih.

V Muzeju fotografije pod naslovom 1-2-3-4 visijo portreti nekaterih najbolj znanih rock zvezdnikov na svetu, veliko jih je bilo izbranih iz avtorjevega osebnega arhiva in doslej še niso bile na ogled javnosti. V bližnjem Gemeentemuseumu pa nekoliko bolj resna postavitev, naslovljena Hollands Deep, zasleduje Corbijnovo delo: iz najstnika, ki je v zgodnjih 70. letih oborožen z majhnim fotoaparatom obiskoval rock koncerte, se je namreč razvil v mojstra portretne fotografije.

Razstava 1-2-3-4 tako med drugim prvič prikazuje fotografije, ki jih je Corbijn v svoji značilni monokromatični tehniki posnel z Rolling Stonesi, ki so se mu pred objektiv postavili v nenavadnih maskah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako prvič je na ogled mladostni Mick Jagger, kako provokativno strmi v kamero. Videti pa je mogoče tudi fotografijo frontmana U2 Bona v kadi, barvno fotografijo irske četverice z njihovimi očeti in še eno, za katero so pozirali kot kraljice preobrazbe.

Fotografije v Gemeentemuseumu so veliko bolj osebne, saj prikazujejo umetnikove podeželske in kalvinistične korenine. Razstava Hollands Deep, katere naslov izhaja iz rečnega rokava južno od pristaniškega Rotterdama, kjer je Corbijn odraščal, vključuje njegove avtoportrete, na katerih je imitiral svoje glasbene idole, med drugim Elvisa Presleyja, Jimija Hendrixa, Sida Viciousa, Kurta Cobaina in Johna Lennona. Vsi prikazujejo njegov mali rojstni kraj v ozadju.

"Razstavi mi pomenita praznovanje. Sta vrhunec štirih desetletij mojega dela," je povedal Corbijn, ki bo 60 let dopolnil 20. maja. Po njegovih besedah pa razstavi nista le praznovanje, pripovedujeta tudi o svetu, ki se po njegovem mnenju poslavlja od nas. Razstavi bosta na ogled do 21. junija.

Trenutno se Corbijn posveča režiranju filmov. Njegov triler Najbolj iskani človek, v katerem je zaigral pokojni Philip Seymour Hoffman, je bil premierno prikazan septembra lani. Najnovejši film z naslovom Life o ikoni 50. let Jamesu Deanu, pa je bil uspešno prikazan na februarskem filmskem festivalu v Berlinu.