Slovenija 7.4.2015 12:44

V Galeriji Vžigalica razstava o Kristini B. in drugih medvojnih ilegalčkih

Ljubljana, 7. aprila - V Galeriji Vžigalica bodo drevi ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne odprli razstavo Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941-1945. Postavitev predstavlja prenos stripa kot medija v muzejsko razstavo in temelji na istoimenskem avtorskem stripu, ki sta ga ustvarila Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić. Na ogled bo do 17. maja.

Kustos za novejšo zgodovino v Muzeju in galerijah Ljubljana (MGLM) in ustvarjalec stripov Smiljanić sta strip Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941-1945 ustvarila v sklopu evropskega projekta Skriti otroci 2. svetovne vojne. Strip velja za enega od medijev, ki zelo dobro podaja zgodovinske vsebine. "Noben drug tiskani medij ne omogoča tako tesnega prepletanja resničnosti in fikcije, faktografije in domišljije," so sporočili iz Galerije Vžigalica.

Zgodba v stripu Vurnika in Smiljanića spremlja štiri leta odraščanja Kristine Babnik in njene družine. Vurnik je ob razstavi zapisal: "Prave Kristine B. nikoli ni bilo. V njeni zgodbi so združena doživljanja otrok, ki so živeli Ljubljano v letih 1941-1945, tako kot jo doživlja naša stripovska junakinja. Čeprav bi svoja najstniška leta morala preživljati brezskrbno in sproščeno, se je v njeno življenje vrinil čas vojne, ki ji desetletja kasneje še vedno postavlja vprašanja." Na nekatera kot starka v pogovoru z vnukom sama išče odgovore, na druga, ki jih postavlja vnuk in preko njega tudi bralec, pa noče odgovoriti.

"Spomini in sanje Kristine B. ter zgodba o njeni družini, ki skuša preživeti hude čase in ostati skupaj, je zgodba o pogumu, vztrajnosti in iznajdljivosti malih ljudi, ki so se znašli pred velikimi odločitvami. Je zgodba o razklanem narodu, zločinih in posledicah. In nenazadnje - je zgodba o usodnih dilemah, na katere ni preprostih, še manj pa dokončnih odgovorov," so še sporočili iz galerije.

Delo na evropskem projektu Skriti otroci 2. svetovne vojne so v MGLM na pobudo Vurnika začeli februarja lani. Vurnik se je lotil raziskovanja medvojnega in povojnega življenja skupine otrok, ki so 2. svetovno vojno preživeli v Ljubljani brez staršev in brez zavetja svojih družin in se jih je že pred desetletji prijelo ime ilegalčki.

Namen projekta je zbrati dokumente, fotografije, pričevanja in druga gradiva, povezana z usodami skritih otrok, ki bodo med drugim predstavljena na spletni strani www.skritiotroci.si in v dokumentarnem filmu, ki nastaja v sodelovanju s TV Slovenija. V sklopu projekta bo 9. in 10. aprila v Mestnem muzeju Ljubljana potekala tudi mednarodna konferenca, na kateri bo svoje raziskovalne teme predstavilo 17 strokovnjakov iz 12 evropskih držav.

V Slovenski kinoteki so ob razstavi pripravili filmski program, ki ga bo 14. aprila uvedla projekcija filma Ljubezen v režiji Rajka Ranfla. V kinotečni dvorani Silvana Furlana bodo v času programa na ogled medvojni filmski plakati iz zbirke Slovenske kinoteke.