Slovenija 7.4.2015 15:13

NSK: Slovenska AV produkcija potrebuje bolj usklajeno delovanje vseh akterjev

Ljubljana, 7. aprila - Nacionalni svet za kulturo (NSK) je sejo tokrat namenil kulturno umetniškim programom javne RTV. Razprava je pokazala, da je zaradi pomanjkanja sredstev ogrožena produkcija izvirnih avdiovizualnih del v produkciji RTV. NSK se je zato zavzel za ustanovitev delovne skupine, ki bo pripomogla k usklajenem uresničevanju avdiovizualnih programov.

Ljubljana. Seja Nacionalnega sveta za kulturo. Članica sveta Jadranka Plut in predsednik sveta Metod Pevec. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Seja Nacionalnega sveta za kulturo.
Članica sveta Jadranka Plut in predsednik sveta Metod Pevec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Naloga delovne skupine bo konkretizirati cilje, ki sta jih v pismu o nameri, ki sta ga pred nekaj leti podpisala ob Festivalu slovenskega filma, že uskladila direktor RTV Slovenija Marko Filli in direktor Slovenskega filmskega centra (SFC) Jožko Rutar. Skupina bo tako najpozneje do 1. oktobra pripravila sporazum o sodelovanju pri realizaciji slovenskih avdiovizualnih programov za obdobje prihodnjih štirih let. NSK namerava zato v roku desetih dni povabiti RTV Slovenija, SFC, Filmski studio Viba film in strokovna združenja za avdiovizualno področje, da imenujejo svoje predstavnike.

Takšne programe, v katerih za neko obdobje določijo količino, vsebino, usmeritev in vse parametre za produkcijo, po besedah predsednika NSK Metoda Pevca poznajo predvsem skandinavske države. Sam je prepričan, da bi bila, če bi uspeli doseči tovrsten dogovor, produkcija bolj usklajena, pa tudi cenejša.