Svet 10.4.2015 5:00

Na 11. anarhističnem knjižnem sejmu v Zagrebu založniki iz 11 držav

Zagreb, 10. aprila - V Zagrebu se bo danes začel 11. anarhistični knjižni sejem. Poleg stojnic s publikacijami, ki so povezane z anarhizmom in sorodnimi idejami, bodo do nedelje na programu še različna srečanja ter razprave o anarhističnem gibanju in družbi. V Zagrebškem plesnem centru se predstavlja 15 založnikov iz 11 držav.

Ljubljana. Knjižni sejem Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Udeležbo na sejmu so potrdili založniki in aktivisti iz Velike Britanije, Avstrije, Belgije, BiH, Francije, Grčije, Nemčije, Romunije, Slovenije, Srbije in Hrvaške, je za STA povedal eden od organizatorjev sejma Marko Strpić.

Letos bodo udeleženci razpravljali o evropskih migracijskih politikah in hrvaških centrih za tujce ter o razvoju političnih gibanj v Franciji v luči pritiskov in mobilizacije strahu po tragediji v uredništvu satiričnega časopisa Charlie Hebdo.

V soboto bodo pozornost posvetili državnemu šolstvu in potrebam otrok, govorili bodo tudi o militarizaciji družbe in antimilitarističnih pobudah na primeru Grčije. Aktivistične skupine iz Romunije se bodo predstavile za uvod v pogovor o kulturoloških razlikah med organiziranim delovanjem na evropskem zahodu in vzhodu.

Založniki iz Grčije bodo med drugim predstavili novo knjigo Fašizem brez kljukastega križa.