Slovenija 12.4.2015 10:00

Mariborska Drama maja z novim vodstvom

Maribor, 12. aprila - Vodenje Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor z majem prevzema nekdanja umetniška vodja Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst Diana Koloini, ki si bo po lastnih navedbah prizadevala za izrazno in estetsko prodorno, pa tudi globoko angažirano gledališče. Na položaju bo nasledila Diega de Breo, ki se bo osredotočil na režiserski poklic.

Ljubljana. Nekdanja umetniška vodja Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst Diana Koloini. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanja umetniška vodja Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst Diana Koloini.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Z dosedanjim umetniškim direktorjem Diegom de Breo, ki je položaj zasedel maja 2013, so v SNG Maribor sklenili sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Sam za vprašanja ni dosegljiv, po neuradnih navedbah pa se želi posvetiti predvsem režiranju. Trenutno v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani režira Balkon Jeana Geneta.

Na objavljenem razpisu je med kandidati za novega umetniškega vodjo Drame SNG Maribor najbolj prepričala dramaturginja Diana Koloini. Po rodu Primorka je bila v preteklosti zaposlena kot dramaturginja v PDG Nova Gorica in SNG Drama Ljubljana. Med leti 2010 in 2012 je bila vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu v Ljubljani, nato pa umetniška koordinatorka v SSG Trst ter predsednica žirije za podelitev nagrade Slavka Gruma.

Kot je povedala za STA, se je na razpis prijavila, ker želi delati "v gledališču, za gledališče in z gledališčem, pravzaprav z gledališkimi ustvarjalci in njegovim občinstvom". "To počnem že večji del svojega življenja in še vedno, čedalje bolj mislim, da je to pomembno, vznemirljivo in plodno delo, ki mi omogoča tudi smiseln način bivanja v svetu."

Mariborska Drama je po njenih besedah gledališče z dolgo in bogato tradicijo, ki premore tudi vrhunske dosežke, z velikim in dobrim igralskim ansamblom, ki zmore ustvarjati izvrstne predstave, pri tem pa je del ustanove SNG, ki še veča njegove možnosti in pomen. "Dela v mariborski Drami se lotevam z zavestjo o pomenu tega gledališča in odgovornostjo, ki sem mu jo dolžna," je dejala.

Menjave vodstva so lahko tudi travmatične, vendar si želi, da bi ta ne bila taka, pa čeprav se dogaja sredi mandata. "Delo Diega de Brea, ki ga kot režiserja visoko cenim, spoštujem in ga ne želim na silo prekinjati. Zato, pa tudi zaradi nujnega spoštovanja že vzpostavljenih dogovorov bo naslednja sezona mariborske Drame v prevladujoči meri taka, kot jo je zasnoval Diego de Brea. Sama si bom prizadevala za čim uspešnejšo realizacijo njegovega programa, ukvarjala pa se bom tudi z možnostmi, da ga nadgradimo," je pojasnila.

Ko bo sama oblikovala repertoar, si bo sicer prizadevala za večjo prisotnost sodobnih besedil in avtorsko zasnovanih projektov. K sodelovanju bi rada ponovno ali na novo pritegnila nekatere izrazite režiserje in druge ustvarjalce iz slovenskega in tudi širšega prostora, ki v Mariboru zadnja leta niso delali. "Vsake toliko pa si moramo dovoliti tudi tveganje z mlajšimi in še ne uveljavljenimi umetniki," je dodala.

"Mislim, da ima Drama SNG Maribor vse možnosti za to, da se še intenzivneje razvije v sodobno profilirano gledališče, ki zna skrbeti za prepoznavnost in odmevnost svojih uprizoritev v slovenskem in tudi mednarodnem gledališkem prostoru, obenem pa goji povezanost z domačim mestom. Prepričana sem, da je ti dve usmeritvi mogoče plodno povezovati," je še povedala.