Slovenija 9.4.2015 9:15

Začenja se 11. mednarodni zborovski festival Koper

Koper, 9. aprila - Z nastopom akademskega pevskega zbora Univerze v Lundu na Švedskem se bo drevi v koprski cerkvi sv. Frančiška Asiškega začel 11. mednarodni zborovski festival Koper. V prihodnjih tednih se bo v sklopu bienalnega dogodka, ki ga organizira Mešani pevski zbor Obala Koper, zvrstilo še pet koncertov tujih in domačih zborov.

Koper. Pretorska palača, renesansa, zgradba, Koper, trg, obmorsko mesto, staro mesto. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Koper.
Pretorska palača, renesansa, zgradba, Koper, trg, obmorsko mesto, staro mesto.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Akademski pevski zbor Univerze v Lundu je bil ustanovljen leta 1927. Ob tradicionalni zborovski literaturi in temeljnih delih iz različnih obdobij, se rad predstavlja tudi z manj znanimi ali novejšimi skladbami domačih skladateljev. Pregovorno kakovost in izrazito zvočnost švedskih zborov potrjujejo s pomembnimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih, zato se tudi na otvoritvenem festivalskem večeru ob akustičnosti prizorišča obeta nepozaben večer s pridihom Skandinavije, so zapisali organizatorji.

Na prihodnjih koncertih bodo nastopili Padjadjaran University Choir iz Indonezije ter slovenske vokalne skupine Mezzo, Gallina in Ingenium Ensemble. Sklepni koncert 16. maja bo pripadel mladinskemu in dekliškemu pevskemu zboru Glasbene šole Koper ter Mešanemu pevskemu zboru Obala Koper, ki ga bodo poklonili občankam in občanom ob prazniku Mestne občine Koper.

Tudi letošnja festivalska edicija bo pripomogla k oživitvi starega koprskega mestnega središča, kjer se bodo zvrstili vsi koncerti, bodisi v pravkar prenovljeni dvorani sv. Frančiška na Martinčevem trgu, v stolnici na Titovem trgu ali v cerkvici sv. Miklavža na Kidričevi ulici.

V desetih izvedbah festivala se je v Kopru od leta 2001 zvrstilo 49 celovečernih koncertov, 23 delavnic oz. predavanj ter fotografska razstava. Občinstvu se je predstavilo 42 zborovskih sestavov ali več kot 500 pevk in pevcev iz Slovenije ter Italije, Velike Britanije, Norveške, Belgije, Nemčije, Madžarske, Španije, Srbije, Črne gore in Filipinov. Prvih šest let so festival organizirali vsako leto, od leta 2007 pa poteka bienalno.