Slovenija 10.4.2015 5:00

Maribor v pričakovanju mednarodnega zborovskega tekmovanja

Maribor, 10. aprila - V Unionski dvorani se bo danes začelo 13. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus - Maribor 2015. Organizatorji so izbrali 12 zasedb iz sedmih držav. Največ pet se jih bo v nedeljskem finalu potegovalo za veliko nagrado Maribora in uvrstitev v finale tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki bo prihodnje leto v bolgarski Varni.

Nepal, Lalitpur. Petje. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nepal, Lalitpur.
Petje.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Tekmovanje bo kot običajno uvedel netekmovalni nastop, na katerem bo vseh 12 sodelujočih zborov in vokalnih skupin iz Slovenije, ZDA, Latvije, Švedske, Irske, Nemčije in Indonezije predstavilo glasbo, značilno za deželo, od koder prihajajo.

V soboto se bodo pomerili v obveznem in prostem programu, največ petim najboljših zasedbam po presoji mednarodne žirije pa bo nato mogoče prisluhniti še v nedeljskem finalu. Petčlansko žirijo bo vodila zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič.

Tekmovanje skrbi za predstavljanje slovenske glasbe, saj mora vsak nastopajoči izvesti poljubno skladbo slovenskega skladatelja Jacobusa Gallusa in izbrano delo sodobnega slovenskega avtorja. Z letošnjo izdajo je tekmovanje tudi v naslovu posvečeno renesančnemu mojstru, zmagovalec pa bo dobil kipec skladatelja, ki ga je za to priložnost ustvarila akademska kiparka Metka Kavčič.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor poteka bienalno od leta 1992 in se izmenjuje z državnim zborovskim tekmovanjem Naša pesem. Od leta 2008 je v krogu šestih evropskih zborovskih tekmovanj, katerih zmagovalci se pomerijo za veliko zborovsko nagrado Evrope. Finale za to nagrado je v Mariboru prvič potekalo leta 2012.

Tekmovanje organizirajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Mestna občina Maribor ter Zveza kulturnih društev Slovenije in Zveza kulturnih društev Maribor.