Na hitro prelistano 11.4.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. aprila - Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo Darinke Kladnik Slovenija v zgodbah in delo Sebastijana Veharja S kolesom po Sloveniji. Založba KUD Logos je izdala antologijo kartuzijanskih mislecev z naslovom Na notranji poti k Bogu, pri založbi Miš je izšla knjiga za otroke Bombonček za dedija Edija.

Ljubljana. Knjige Darinke Kladnik z naslovom Slovenija v zgodbah. Foto: STA

Ljubljana.
Knjige Darinke Kladnik z naslovom Slovenija v zgodbah.
Foto: STA

Ljubljana. Kolesarski vodnik Sebastjana Veharja z naslovom S kolesom po Sloveniji. Foto: STA

Ljubljana.
Kolesarski vodnik Sebastjana Veharja z naslovom S kolesom po Sloveniji.
Foto: STA

Ljubljana. Antologija kartuzijanskih piscev Na notranji poti k Bogu. Foto: STA

Ljubljana.
Antologija kartuzijanskih piscev Na notranji poti k Bogu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ivona Brezinova z naslovom Bombonček za dedija Edija. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ivona Brezinova z naslovom Bombonček za dedija Edija.
Foto: STA

SLOVENIJA V ZGODBAH - ZGODBE O SLOVENSKIH ZNAMENITOSTIH IN ZANIMIVOSTIH

Pisateljica in novinarka Darinka Kladnik je knjigo Slovenija v zgodbah zasnovala v obliki zgodb, ki povezujejo različne kraje, bralca vabijo na potep in vsebujejo veliko informacij. Knjigo sestavlja skoraj 80 v celoto povezanih samostojnih zgodb, ki slovensko preteklost predstavijo nekoliko drugače - malce nostalgično, igrivo in iskrivo, s številnimi razkritimi drobnimi skrivnostmi, zanimivostmi in podatki o domovini. V njej bo bralec našel odgovore na vprašanja, kot so, na kateri slovenski železniški postaji ves čas stoji kovček, kdo je bil znameniti slovenski pesnik na konju, kdo zaljubljena pisateljica, ki je umrla že pri 21 letih, in kdo sta slovenska Kajn in Abel. Knjiga je nastajala več let. Tematsko obarvane zgodbe temeljijo na dejstvih. Knjiga se začne v daljni preteklosti, konča pa "s smrtjo" - mrtvaškim plesom. Vsaka zgodba je obogatena s fotografijami, ki sta jih prispevala David Kladnik in Joco (Jožef) Žnidaršič.

Darinka Kladnik, ki je več kot tri desetletja pisala za Dnevnik, je avtorica dobrega ducata knjig. Leta 1991 je izšla njena prva knjiga Ljubljanske metamorfoze, ki so ji med drugim sledile Ljubljanski grad, Mestna hiša v Ljubljani, Vsa slovenska mesta, Sto krajev na Slovenskem, Šmartinka in Zgodovina letalstva na Slovenskem. Piše tudi scenarije za dokumentarne filme in igre za otroško gledališče.

S KOLESOM PO SLOVENIJI - KOLESARSKI VODNIK PO SLOVENIJI S 50 IDEJAMI ZA IZLET

Popotnik in fotograf Sebastjan Vehar je prekolesaril Slovenijo, svoje znanje in izkušnje pa podal v knjigi S kolesom po Sloveniji, v kateri predstavlja več kot 50 manj in bolj zahtevnih enodnevnih izletov. Bralec z avtorjem na kolesu spoznava Slovenijo prek izletov, primernih tako za odrasle kot tudi za družine. Izlete si lahko uporabnik priročnika prilagodi po svojih sposobnostih in možnostih, lahko jih odpelje v eni ali več etapah. Izleti so večinoma krožni, kar pomeni, da se pri večini vrnemo na izhodišče. Vsak izlet zajema opis poti z zemljevidom, opis glavnih krajev ob poti, turistične značilnosti in kulturne znamenitosti ter vse potrebne splošne informacije in napotke za varno pot. V knjigi so navedene tudi pomembne telefonske številke in spletne strani posameznih ustanov in turistično-informativnih centrov.

NA NOTRANJI POTI K BOGU - ZBRANA PRIČEVANJA IN IZKUSTVA KARTUZIJANSKIH AVTORJEV

Delo prinaša razmišljanja in duhovna izkustva 21 izbranih kartuzijanskih avtorjev, vse od prvega - sv. Bruna, ki se je v spremstvu šestih tovarišev, ki so mu sledili, po nasvetu krajevnega škofa naselili v nenaseljeni divjini - v pustinji Kartuzije in jo spremenili v bivališče iskalcev Boga. Pričujoča knjiga prinaša ločena pričevanja o popotnih izkušnjah na notranji poti k Bogu. Pričevanja mistikov in pisateljev so urejena po časovnem in tematskem zaporedju. Antologija je namenjena vsem, saj je kontemplacija odprta za vse, je v uvodu zapisal p. Stanislav Capuder, ki je delo prevedel. Spremno besedo je zapisal p. Janez Hollenstein.

BOMBONČEK ZA DEDIJA EDIJA - KNJIGA, KI NA OTROKOM PRIJAZEN NAČIN PREDSTAVI DEMENCO

Knjiga z barvnimi ilustracijami je namenjena otrokom prvega in drugega bralnega obdobja. V središču zgodbe je deček Honzek, ki ne razume, kaj se dogaja z njegovim dedijem Edijem. Juho hoče pojesti z vilicami, čez dolge hlače obleče kratke, ko gresta v trgovino po kruh pa Honzka pozabi in domov odide sam. Ker dedek stalno pozablja ali je že pojedel tablete ali ne, se Honzek domisli zanimive rešitve - vsakič prinese bombonček. Avtorica je Honzkovo zgodbo napisala občuteno in s humorjem, ki pa je otroško preprost in nežaljiv. Pripoveduje, kaj se dogaja človeku z demenco, ki pa ga opazuje skozi otroške oči. Knjigo je ilustrirala Eva Mastnikova, za prevod pa je poskrbela Diana Pungeršič.

Češka pisateljica Ivona Bržezinova (1964) je študirala češki jezik in zgodovino ter doktorirala iz češkega in književnosti. Zaposlena je bila kot asistentka za književnost in pozneje za mladinsko književnost na univerzi. Najprej je pisala strokovno literaturo in eseje, kasneje pa začela pisati za mladino. Je ena najbolj znanih in priljubljenih ter plodovitih sodobnih čeških mladinskih pisateljic.