Slovenija 13.4.2015 0:30

Nocoj podelitev Jakopičeve nagrade Bojanu Gorencu

Ljubljana, 13. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi ob 20. uri podelili nagrado in priznanji Riharda Jakopiča. Letošnji dobitnik največje nacionalne nagrade za likovno umetnost je akademski slikar Bojan Gorenec. Priznanji za leto 2015 pa bosta prejela akademska slikarja Uroš Potočnik in Tina Dobrajc.

Ljubljana. Akademski slikar Bojan Gorenec. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademski slikar Bojan Gorenec.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki bo tudi podelila nagrado in priznanji.

Gorenec se poleg slikarstva ukvarja z umetnostno teorijo in filozofijo umetnosti. Njegov prispevek k fenomenološki teoriji vizualne percepcije in hkratno raziskovanje ter preverjanje perceptivnih procesov v lastni slikarski praksi so pomembno zaznamovali likovno produkcijo ne le v 80. let letih minulega stoletja temveč tudi današnji čas. Postal je eden najbolj prepoznavnih umetnikov svoje generacije. V februarju in marcu je bila v Mestni galeriji Ljubljana na ogled pregledna razstava njegovih del.

Dobrajčeva ubira atraktivno, a hkrati intimno, ponotranjeno obliko videnja likovne sporočilnosti, za katero velja, da z značilnim tesnobnim vzdušjem vsebinsko ponuja gledalcu več kot zgolj klasično likovno zgodbo.

Potočnik v svoje delo vedno znova vnaša novosti in nekonvencionalnost. Njegov banalni neposredni realizem skuša predstaviti nekaj nespektakularnega ali prezrtega, da bi gledalec to lahko ponovno presodil.

Ustanovitelji nagrade so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili tretjič, so sporočili iz ZDSLU.