Slovenija 11.4.2015 11:00

Imago Sloveniae tudi letos s koncertnim poklonom Primožu Lorenzu

Ljubljana, 11. aprila - Ustanova Imago Sloveniae se bo tudi letos poklonila očetu oživljanja Stare Ljubljane Primožu Lorenzu. V spomin na svojega ustanovitelja, pianista, pedagoga in koncertnega organizatorja bodo nastopili Klavirski trio Rupnik in pianistka Katarina Lotrič z Godalnim kvartetom Arseia. Koncert bo drevi ob 19.30 v rdeči dvorani Mestne hiše.

Primož Lorenz (1942-2007) je pustil veliko sled v kulturni podobi Ljubljane. Kot predsednik Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra je umetniški dogodek povezal z arhitekturo ter ustvaril sinergijo med živimi izvedbami in kulturno dediščino. Kasneje je zamisel o oživljanju starih mestnih središč razširil na vso Slovenijo prek neprofitne organizacije Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.

Z željo, da bi promoviral slovensko, predvsem glasbeno kulturo na najvišji ravni ter jo omogočil dostopno občinstvu, je zasnoval festivale Imago Sloveniae ter Poletje in Noči v Stari Ljubljani, ki potekajo še danes in so za obiskovalce praviloma brezplačni.

Več kot pol stoletja je nastopal predvsem z bratoma Tomažem in Matijo v legendarnem Triu Lorenz, ki je postavil mejnik v slovenski komorni izvajalski praksi. Z njim se je predstavil na več kot 2000 koncertih v najpomembnejših glasbenih središčih, kot profesor na ljubljanski akademiji za glasbo pa je pomagal vzgojiti vrsto domačih glasbenikov.

V spomin Lorenzu bosta družinski trio Rupnik in Godalni kvartet Arseia odigrala skladbi Josepha Haydna in Antonina Dvoržaka. Obe zasedbi delujeta po mentorstvom Tomaža Lorenza.