Svet 12.4.2015 6:00

V 170 državah danes začetek pete sezone Igre prestolov

Washington, 12. aprila - V 170 državah bodo danes začeli predvajati peto sezono televizijske serije Igra prestolov, najuspešnejše serije v zgodovini televizije HBO. Za simultani začetek predvajanja so se pri HBO odločili, ker je Igra prestolov največkrat piratsko s svetovnega spleta sneta televizijska serija.

Četrta sezona Igre prestolov je bila podatkih bloga Torrent Freak kar osemmilijonkrat piratsko prenesena s spleta.

Fantazijska drama, posneta po zbirki romanov Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina, prinaša zgodbo o izdaji in plemenitosti v mističnem svetu Zahodnjega, kjer poletja in zime trajajo več let, sla po oblasti pa je večna.

Stalnica pa je tudi smrt, saj je Igra prestolov med televizijskimi serijami v ZDA s 14 mrtvimi na epizodo na drugem mestu po številu trupel, francoska tiskovna agencija AFP navaja podatke portala Funeralwise.com.

Po besedah Davida Benioffa, ki serijo ustvarja skupaj z Danom Weissom, so spletke iz sezone v sezono večje. Tokratna sezona bo predstavljala srečanje Zahodnjega in Essosa.

"V tej sezoni boste videli nekaj najbolj strašnih stvari in nekaj najtemačnejših krajev. Nekateri deli moje zgodbe so grozljivka," pa je dejal Kit Harington, ki v seriji nastopa kot Jon Sneg.