Svet 13.4.2015 5:30

V Berlinu že ugibajo o možnem nasledniku Simona Rattlea

Berlin, 13. aprila - V nemški prestolnici so se že pojavila ugibanja, kdo bi lahko nasledil maestra Simona Rattlea na čelu Berlinskih filharmonikov. Novega šefa dirigenta, eno najbolj zaželenih funkcij v svetu klasične glasbe, bo prihodnji mesec izbralo 124 članov orkestra, čeprav bo taktirko prevzel šele leta 2018.

Kitajska, Šanghaj. Maestro Berlinskih filharmonikov Simon Rattle. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Maestro Berlinskih filharmonikov Simon Rattle.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ugibanj je veliko, nihče od glasbenikov pa jih ni javno komentiral. Njihovo glasovanje 11. maja ohranjajo tako skrivnostno, kot da bi šlo za konklave, v katerem kardinali volijo novega papeža, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Trenutno je mogoče izvoliti vsakega še živečega dirigenta na svetu," je pred kratkim povedal predstavnik orkestra Peter Riegelbauer.

Kot možni kandidati se omenjajo Gustavo Dudamel, Christian Thielemann, Andris Nelsons in Kirill Petrenko, tudi njihova kolega Mariss Jansons in Daniel Barenboim nista izključena, saj že dlje časa sodelujeta z orkestrom. Barenboim je bil sicer že dvakrat poražen v "tekmi" za to delovno mesto; prvič mu je položaj odnesel Claudio Abbado, drugič odhajajoči Rattle.

Med možnimi imeni sta tudi Riccardo Chailly in Riccardo Muti, saj si bo orkester, kot ugiba dpa, po večletnem eksperimentiranju z Rattleom morda zaželel varnejših in izkušenejših dirigentskih rok, dirigent, ki ga povezujejo s prestižem, pa bi lahko ugajal tudi abonentskemu občinstvu.

Filharmoniki ne pozabijo niti na dirigente, s katerimi so dosegli vidnejši uspeh. Med takšne sodijo Daniel Harding, Paavo Järvi in Vladimir Jurowski, vprašanje pa je, ali bo to zadostovalo za večino glasbenikov. Če pa bi se člani orkestra odločili za dirigentko, denimo Simone Young, Emmanuelle Haim ali Marin Alsop, bi šlo za revolucionarna osebnost. Kot pripominja dpa, je orkester zadnjo izdajo svoje revije posvetil prav ženskam v glasbi.

Skupščina orkestra bo 11. maja izmed predlogov članov najprej napravila ožji seznam, na njegovi podlagi pa bodo nato še istega dne izbrali novega šefa dirigenta. Delovno mesto bo nastopil leta 2018, ko se bo iztekla pogodba trenutnemu šefu dirigentu Rattleu, ki je orkester prevzel leta 2002.