Svet 14.4.2015 5:00

V Veliki Britaniji objavili prvo uradno lestvico prodaje vinilk

London, 14. aprila - Vinilke so v zadnjih letih vse bolj priljubljene. V nasprotju z vse večjo digitalizacijo glasbe so stare plošče postale prava stvar za glasbene sladokusce. Pri podjetju Official Chart sledijo trendu in bodo odslej na svoji spletni strani objavljali uradne tedenske lestvice najbolje prodajanih vinilk v Veliki Britaniji, poroča britanski BBC.

Velika Britanija, London. Mesto London, stolp Big Ben, ljudje, turizem, znamenitost. Foto: Tina Kosec/STA

Velika Britanija, London.
Mesto London, stolp Big Ben, ljudje, turizem, znamenitost.
Foto: Tina Kosec/STA

V Veliki Britaniji je prodaja gramofonskih plošč v zadnjih petih letih zrasla za petkrat. V letu 2014 je v glasbeno blagajno prinesla 1,29 milijona britanskih funtov (1,22 milijona evrov). Pri Official Charts opažajo, da tako prodaja vinilk s singli kot tudi tistih, ki vsebujejo cele albume, še narašča, zato so se odločili, da bodo tedensko objavljali lestvico najbolje prodanih gramofonskih plošč.

Na prvem mestu tedenske lestvice singlov na LP-jih je komad Baby Wants to Ride, ki ga podpisujejo Underworld in Heller & Farley, najbolje prodajan album pa je Future Hearts punkerjev All Time Low.

Objavili so tudi lestvici najbolje prodajanih singlov in albumov na LP-jih v letošnjem letu. Na obeh je na prvem mestu Noel Gallagher z zasedbo High Flying Birds. Album na gramofonski plošči, ki trenutno osvaja Britance, je Chasing Yesterday, prvo in drugo mesto pa zasedata singla Ballad of the Mighty I in The Dying of the Light.

Martin Talbot, izvršni šef pri Official Charts, je priznal, da prodaja gramofonskih plošč sicer ne zaseda velikega deleža znotraj glasbene industrije, a je zanimiv fenomen: "Ponavadi spremljaš nove nosilce zvoka, ki jim raste popularnost dokler ne dosežejo vrha, ki mu sledi padec in izginotje. LP je nosilec, ki je vrhunec popularnosti dosegel v 60. in 70. letih, zanimanje zanj je upadlo v 80. in 90. letih in doseglo dno, sedaj pa mu priljubljenost ponovno raste."