Slovenija 15.4.2015 7:29

Začenjajo se 13. koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Ljubljana, 15. aprila - Z odprtjem razstave slikarja Franca Rasingerja Slikarske pismenke v Galeriji Družina se bodo danes začeli 13. koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Poleg razstave se bodo v sklopu dnevov zvrstile še štiri prireditve, vrhunec bo predstavljal petkov tradicionalni Koroški večer v Cankarjevem domu.

Rasinger, ki prihaja iz Šentpetra pri Šentjakobu v Rožu, se bo na današnji razstavi Slikarske pismenke predstavil z glagolskimi pismenkami. Sobota, 18. aprila, bo namenjena najmlajšim. V Mini teatru bo na sporedu lutkovna predstava Ure kralja Mina po besedilu Bine Štampe Žmavc v režiji Riharda Grilca in izvedbi članov gledališča Lutke Mladje.

Ponedeljek, 20. aprila, bo rezerviran za predstavitev koroških publikacij, med njimi zbornika prispevkov in spominov Valentin Inzko (1923-2002): Glasnik sožitja, ki ga je uredil Janko Zerzer. V Muzeju novejše zgodovine bodo 22. aprila predstavili dve knjigi o žrtvah protinacističnega boja koroških Slovencev.

Koroške dneve bo v petek, 24. aprila, v Cankarjevem domu sklenil tradicionalni Koroški večer. Zbor Bilka iz Bilčovsa in Šentjanški tamburaši iz Šentjanža v Rožu bodo izvedli 16 koroških ljudskih in umetnih pesmi.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani organizirata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev Ljubljana. Vsi dogodki razen sklepnega so brezplačni.