Svet 15.4.2015 11:47

Titove amaterske fotografije v Cankarjevem domu

Ljubljana, 15. aprila - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli razstavo Tito - foto, ki prinaša izbor amaterskih fotografij Josipa Broza Tita. Muzej zgodovine Jugoslavije v Beogradu hrani okoli 30.000 fotografij, ki jih je Tito posnel med letoma 1960 in 1979. Izbor prinaša okoli 70 fotografij, ki hote ali nehote podajajo duh časa.

Srbija, Beograd. Nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito, april 1977. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito, april 1977.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Titove fotografije je moč uvrstiti v kategorijo "hitrega fotografiranja" (snapshot). Nastajale so spontano in zunaj pravil o kompoziciji, planih, kadriranju itd. ter izražajo neposrednost, ki je mediju imanentna.

Fotografije, ki sta jih za razstavo izbrala kustos Muzeja zgodovine Jugoslavije Momo Cvijović in vodja Foto galerije Lang v Samoboru Želimir Koščević, so predstavljene v tematskih sklopih: Krleža in njegova Bela, Po svetu, Moja Jovanka, Rezidence in otoki, Od Vardarja do Triglava, Tako so me dočakali, Tihožitja in Avtoportreti.

Koščević je v zapisu za razstavni katalog spomnil, da je bil Broz velik ljubitelj in pokrovitelj medija fotografije ter da je bil za svoj čas opremljen s kakovostno tehniko, medtem ko je navdušeno snemal ljudi, dogodke in svet okoli sebe. Kot fotoamater, vreden pozornosti, se Tito pojavi zato, ker je fotoaparat uporabljal, da bi doživete dogodke spremenil v trajno sliko.

Te fotografije so bile ob njihovem nastanku popolnoma zasebne, ampak danes ni nikakršnega razloga, da jih ne bi znova videli ali brali, meni Koščević. V kontekstu diskurza o amaterizmu so zanimive iz dveh razlogov. "Predvsem gre za državnika, osebo izpostavljene javne funkcije in vsega drugega, kar izhaja iz družbenega in političnega okolja, ki se nikoli ni imel za amaterja. Iz tega stališča je bil medij fotografije, kot ga vidimo danes, zares marginalen glede na njegovo javno funkcijo."

Druga stvar je, da so fotografije delo amaterja, ki - hote ali nehote - čuti duh časa in s takšno (amatersko) izkušnjo zapisuje fragmente iz osebnega življenja. Tito se kot fotoamater kaže v drugi luči: popolnoma navadni, radovedni in živi, nagnjeni k temu, da s svojo kamero spremlja trenutke mimo protokola ali protokol sam iz lastne perspektive, zainteresirani, da tudi samega sebe vidi tako, kot ga bo kamera odražala v ogledalu, navdušeni nad newyorškimi nebotičniki ali mehiškimi templji, brionsko pokrajino, ženo Jovanko, vrtovi in osebjem.

Cvijović je za katalog prispeval besedilo z naslovom Tito foto - Ironija, ki se vrti v prazno, v katerem je opomnil, da je bila "politična dejavnost Josipa Broza preveč znana, njegovo umetniško delo pa premalo". Kustos Muzeja zgodovine Jugoslavije ugotavlja, da se Tito po 40 letih ukvarjanja s fotografijo ni umaknil od povprečja: "Ostaja dosleden. Njegove slike pa so s časom še slabše! Pravi profesionalec!"

Po njegovih besedah zbirka, ki jo hrani Muzej zgodovine Jugoslavije predstavlja odlično gradivo za globlje opazovanje Titove osebnosti, in omogoča izredne možnosti za najrazličnejše študije: psihološke, antropološke, sociološke, itd.. "Po drugi strani je njena najbolj raznovrstna vsebina izredna in predstavlja svojevrstno dopolnilo uradnega fotogradiva za interpretiranje osebnosti, krajev in dogodkov, kar vse skupaj postavlja Titovo vladavino kot obdobje, ki je arhivsko in dokumentaristično najceloviteje obdelano v zgodovini teh prostorov," je še zapisal Cvijović.

Tito je bil kljub svojemu amaterstvu v družbi profesionalcev. S svojimi fotografijami je sodeloval na razstavah, njegova dela so objavljali tudi v strokovnih revijah.

Razstavo so v Cankarjevem domu pripravili v sodelovanju z Muzejem zgodovine Jugoslavije v Beogradu in Foto galerijo Lang v Samoboru. Od lanske pomladi je bila na ogled v Kumrovcu, Samoborju, Varaždinu, Rovinju in Budimpešti. V Ljubljani si jo bo mogoče ogledati do 24. maja.