Slovenija 16.4.2015 10:25

Primeri smeha v umetnosti v Mestni galeriji Ljubljana

Ljubljana, 16. aprila - V Mestni galeriji Ljubljana bodo ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Primeri smeha v umetnosti. Na njej se bodo predstavili umetniki različnih generacij z raznoliko osebno likovno poetiko, ki v svojih delih razvijajo bolj ali manj odkrite ali prikrite ideje, načine in ravni smeha. Razstava bo na ogled do 7. junija.

S svojimi deli bodo zastopani slikar in interdisciplinarni ustvarjalec Miha Vipotnik, avtor stripov Iztok Sitar, slikar Silvester Plotajs Sicoe, slikar Vladimir Leben, slikar, filozof in avtor stripov Izar Lunaček, slikarka Barbara Jurkovšek, fotografinja Manca Juvan in fotograf Matjaž Rušt.

Razstava bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: zakaj, kako, čemu, na kakšne načine in koliko se v likovni umetnosti pojavljajo podobe, ki lahko izzovejo smeh; je smešno takoj vidno ali ga je potrebno s poglobljenimi pogledi postopno odkrivati; nam skozi navidezno lahkotnost sporočajo smešne podobe veliko več, kot se to zdi le na prvi pogled.

Razstava bo v likovnih podobah predstavila različne odtenke smeha, od sofisticiranih, ekspresivnih, ironičnih, sarkastičnih, parodičnih do grotesknih poglobljenih kritičnih premislekov. Kot je zapisal kustos Sarival Sosič, je smeh raznolik po energiji, moči in trajanju.

Razstava Primeri smeha v umetnosti tematsko in konceptualno nadaljuje raziskovanje različnih čustvenih in čutnih stanj v sodobni slovenski likovni umetnosti, ki so ga v galeriji leta 2012 začeli z razstavo Fragmenti sreče v umetnosti.