Slovenija 16.4.2015 11:14

Upravljanje Vodnikove domačije bo z majem prevzel inštitut Divja misel

Ljubljana, 16. aprila - Upravljanje Vodnikove domačije bo z majem prevzel Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel. Kot je za STA povedala vodja inštituta Tina Popovič, bo rdeča nit njihovega programa knjiga. V to zgodbo vstopajo skupaj s partnerji, s katerimi bodo pripravili različne vsebine, ena prednostnih nalog bo tudi skrb za Vodnikovo dediščino.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Inštitut Divja misel je Mestna občina Ljubljana za programsko upravljanje Vodnikove domačije izbrala prek razpisa. Kot so sporočili z občine, je prijava Divje misli najbolj izstopala po vsebini, osredotočenosti na cilje razpisa, poleg tega ima najbolj izdelan in realen koncept programske sheme glede na razpoložljiva sredstva in prostor.

Knjiga in pripovedovanje bosta glavni zvrsti, na kateri se bodo navezovali drugi programi, ki bodo potekali v hiši, denimo likovni, uprizoritveni, glasbeni. Kot je poudarila Popovičeva, si želijo v mestu odpreti prostor, kjer bo na eni strani potekala produkcija, na drugi strani pa bo odprt za različne posameznike in skupine.

Tako nameravajo na Vodnikovi domačiji urediti sobo, namenjeno vsem, ki pišejo - pisateljem, pesnikom, prevajalcem, novinarjem, na domačiji pa bo svoje prvo stalno mestno našla tudi Knjižnica pod krošnjami. Ker je eden od njihovih programskih partnerjev Pripovedovalski variete, bodo v hiši potekali programi s področja sodobnega pripovedovanja, tako izobraževalne delavnice kot nastopi. Njihov partner je tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki želi v hiši predstaviti projekt Slovenska pisateljska pot, v katerega je vključena tudi Vodnikova domačija.

V skrbi za Vodnikovo dediščino načrtujejo prenovo stalne razstave, poleg tega bodo pripravili programe za otroke. Po besedah Popovičeve želijo predvsem mlajšim Vodnika približati preko pripovedovanja, zgodb in anekdot. Oboje bodo pripravili v sodelovanju s strokovnima partnerjema Mestnim muzejem Ljubljana, ki skrbi za Vodnikovo zbirko, in Inštitutom za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Z Andrejem Rozmanom - Rozo pa so se dogovorili, da bo v letu 2016 pripravil stalno hišno predstavo o Vodniku in razsvetljenstvu.

Že v maju bo na Vodnikovi domačiji začel delovati knjižni klub za starejše, takrat bodo vpeljali tudi projekt Moje ulice, v sklopu katerega v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana zbirajo spomine starejših občanov na življenje v Ljubljani nekoč.

V sodelovanju z Društvom lutkovnih ustvarjalcev nameravajo v letošnjem letu ponuditi nekaj lutkovnih predstav iz obstoječe produkcije, ki temeljijo na knjižnih predlogah. Kot je poudarila Popovičeva, v prvo leto upravljanja Vodnikove domačije vstopajo brez programskih sredstev, zato bodo sprva predvsem ponudili program, ki ga bodo lahko skupaj s partnerji pripravili tako rekoč brez sredstev. V naslednjih letih bodo sredstva skušali pridobiti na razpisih.

Ob koncu šolskega leta načrtujejo knjižni festival za otroke, na katerega vabijo založnike, vsak od partnerjev pa bo pripravil tudi kak dogodek.

Jeseni bodo v sodelovanju z Mladinsko knjigo pripravili razstavo ob 70-letnici Cicibana, ki jo pripravljajo skupaj s Pavletom Učakarjem in Petjo Grafenauer. V sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje načrtujejo razstavo s področja knjižne tipografije. Decembra se obeta še prodajna razstava ilustracij.

Od leta 2012 do sredine aprila je na Vodnikovi domačiji deloval Center sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Hanne Preuss.