Slovenija 17.4.2015 0:30

V Mariboru vse v znamenju knjige

Maribor, 17. aprila - Z uradno slovesnostjo v univerzitetni knjižnici se bodo danes začeli 18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Osrednja tema letošnjega festivala, ki bo potekal do 25. aprila, so kultne, prepovedane in trendovske knjige.

Novo mesto, Galerija Simulaker. Knjige. Arhiv STA. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Galerija Simulaker.
Knjige.
Arhiv STA.
Foto: Rasto Božič/STA

Slavnostni govornik na današnjem odprtju literarnega festivala, ki ga v počastitev svetovnega dneva knjige prireja Mladinski kulturni center Maribor s partnerskimi organizacijami, bo državni sekretar na ministrstvu za kulturo Anton Peršak, zbrane pa bo nagovorila tudi mariborska podžupanja Jelka Černivec.

Ob tej priložnosti bodo v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) postavili razstavo najbolj priljubljenih knjig med bralci. Po besedah soavtorja razstave Boruta Gombača je v ožji izbor prišlo okoli sto knjig, ki prihajajo iz zelo različnih zvrsti. Med tujimi knjigami je zmagal roman Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova, med slovenskimi pa Čarovnikov vajenec Evalda Flisarja, ki je tudi osrednji gost Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

V UKM bodo danes postavili na ogled prepovedane knjige iz svojih in arhivov Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Fotografinja Maja Šivec pa je pripravila razstavo Nevidne koordinate kultnih knjig.

Na različnih prizoriščih se bo v prihodnjih dneh zvrstilo več kot 70 dogodkov. Osrednje prizorišče festivala ostaja Grajski trg, kjer bodo med drugim knjižni sejem, literarni nastopi in Literarno preročišče.

Danes zvečer pa bo v kinu Udarnik knjižni ping-pong turnir, na katerem bodo pisatelji, pesniki in prevajalci igrali namizni tenis s svojimi knjigami.