Slovenija 17.4.2015 12:58

Laibachi s koncertoma v Velenju in Krškem končujejo turnejo po Sloveniji

Velenje/Krško, 17. aprila - Skupina Laibach bo ta konec tedna končala svoj pohod po slovenskih mestih z dvema koncertoma, v soboto v Velenju in v nedeljo v Krškem. Aktualno turnejo skupine vodi misel Napravimo to deželo spet sproščeno!. Minulo soboto so Laibach nastopili v münchenskem Residenzteatru in s tem okronali svoje sodelovanje pri gledališki predstavi The Dark Ages.

Ljubljana. Skupina Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Laibachi, ki bodo letos praznovali 35 let delovanja, po Sloveniji predstavljajo svoj zadnji album Spectre, ki je lani izšel pri založbi Mute. Skupina hkrati s slovensko turnejo sklepa tudi skorajda leto trajajoč pohod po evropskih odrih. Albumom Spectre je, kot so ob začetku turneje za STA povedali Laibach, "pravzaprav manifest partije, ki smo jo ustanovili z njim". Tedaj so napovedali, da bodo s "to partijo v bodoče še veliko strašili".

Album je požel precej pozitivnih kritik, med drugim je britanski časnik The Guardian skupino označil za ponovno pomembno: "Pred desetletjem se je zdelo, da je skupina prav tako nepomembna kot spomenik maršala Tita, ki ga na smetišču v Sloveniji razjeda rja. A na albumu Spectre skupina odprto razmišlja o Snowdnu, WikiLeaks, protestnih gibanjih, nestanovitnem evru in Arabski pomladi. Čas je, da začnemo ponovno spremljati to nadvse nenavadno in pogosto nerazumljeno skupino."

V sklopu turneje po Sloveniji so Laibachi "sproščali" občinstvo v Ljubljani, Vinici, Kamniku, Škofji Loki, Novemu Mestu, Mariboru, Novi Gorici, Lendavi in Celju. Kmalu se odpravljajo na enomesečno turnejo po ZDA, Kanadi in Mehiki, ki bo predvidoma obsegala nekaj več kot 20 koncertov.

Minulo soboto so Laibach nastopili v münchenskem Residenzteatru ob robu predstave The Dark Ages v režiji Mila Raua, za katero je skupina pripravila glasbo. Nedavno so v sodelovanju s podjetjem Nika izdali aplikacijo za mobilne telefone, v kateri so na enem mestu zbrane vse informacije in sledilcem skupine omogoča še tesnejšo povezavo s kolektivom. Preko aplikacije članom partije Spectre do zaključka turneje podarjajo štiri tone zvonjenja po pesmih z aktualnega albuma.

Konec marca je zasedba izdala album remiksov Spectremix. Predelave skladb iz albuma Spectre podpisujejo izbrani slovenski in svetovni DJ-ji in producenti, med njimi nemški DJ in producent Marcel Dettmann, ameriški techno DJ in producent David Charles Sumner aka Function, dolgoletni sodelavec Laibacha, producent iTurk (Iztok Turk) ter slovenska electro-pop skupina Torul.

Skupina Laibach je bila ustanovljena leta 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega militantnega klasicizma in elektronske glasbe.