Svet 20.4.2015 6:00

Francoski intelektualec Badiou sredi maja v Zagrebu

Zagreb, 20. aprila - Prvo sezono uspešnih pogovornih večerov filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bo 15. maja sklenilo gostovanje znanega francoskega filozofa, pisatelja, profesorja in dramaturga Alaina Badioua. To bo njegov prvi obisk na Hrvaškem, izpostavljajo organizatorji.

Srbija, Beograd. Francoski filozof Alain Badiou. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Francoski filozof Alain Badiou.
Foto: Tanjug/STA

Ob pogovoru z enim najbolj vplivnih intelektualcev na svetu bo izšel tudi hrvaški prevod njegove knjige Rapsodija za teater.

Badiou kot filozof raziskuje odnos med subjektiviteto in ontologijo. V središču njegovega filozofskega sistema so štirje postopki resnice, ki jih filozofija pozna kot univerzalne in večne - matematika, umetnost, ljubezen in politika.

V tem kontekstu je gledališče eno najbolj pomembnih področij umetnosti, ki razkriva zapleteno povezavo med ljubeznijo in politiko. Ti sta tudi po Badioujevem prepričanju najbolj pomembni in edini gledališki temi, piše na spletni strani HNK.

Badiou je tudi sam napisal nekaj dramskih del, čeprav se večina njegovih knjig nanaša na filozofijo. Več jih je prevedenih tudi v slovenščino, med njimi Ali je mogoče misliti politiko?, Drugi manifest za filozofijo in Hvalnica ljubezni.

HNK je s filozofskim teatrom začelo novembra lani, ko se je moderator pogovornih večerov Srećko Horvat pogovarjal s francosko filozofinjo Julijo Kristevo. Decembra je sledil italijanski književnik Niccolo Ammaniti, januarja letos pa slovenski filozof Slavoj Žižek. Za njim sta si oder HNK delila sociologa Saskia Sassen in Richard Sennett. Nazadnje so gostili francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja.

Projekt se je izkazal kot izjemno zanimiv in je prekosil vsa pričakovanja, so pred zaključnim dogodkom izpostavili v HNK.