Svet 20.4.2015 5:30

V zagrebškem MSU maja razstava o šoli Bauhaus

Zagreb, 20. aprila - V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) bodo 9. maja odprli razstavo a znameniti arhitekturni šoli Bauhaus. Na njej bodo predstavljeni opusi umetnikov, arhitektov in oblikovalcev s Hrvaške, ki so obiskovali Bauhaus, na ogled pa bo tudi nekaj del njihovih profesorjev - Marcela Brauerja, Vasilija Kandinskega in nekaterih drugih.

Hrvaška, Zagreb. Muzej sodobne umetnosti (Muzej suvremene umjetnosti - MSU) v Zagrebu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Muzej sodobne umetnosti (Muzej suvremene umjetnosti - MSU) v Zagrebu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Razstava bo predstavila koncepte in pedagoške metode Bauhausa ter prikazala tudi vpliv šole na povojno umetnost, oblikovanje in arhitekturo od ustanovitve Bauhausa leta 1919 do postavitve Berlinskega zidu leta 1961, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Združila bo več kot 300 del - slike, grafike, risbe, objekte, arhitekturne načrte in makete, tekstil, pohištvo, fotografije in filme, ki jih bodo za to priložnost posodili domači in tuji muzeji.

Razstavo, ki bo na ogled tri mesece, bodo spremljali bogat izobraževalni program, delavnice za najmlajše, predavanja in drugi dogodki.

Razstava je del mednarodnega projekta BAUNET, v katerem sodelujejo institucije iz Avstrije, BiH, Hrvaške in Slovenije.

Visoko šolo za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus je v Weimarju ustanovil arhitekt Walter Gropius (1883-1969). Leta 1925 so jo preselili v Dessau in leta 1932 v Berlin. Leta 1933 so jo razpustili nacisti.