Svet 21.4.2015 6:00

Anthony Quinn bi danes upihnil 100. svečko

Boston, 21. aprila - Na današnji dan se je v mehiškem mestu Chihuahua rodil priznani ameriški filmski in gledališki igralec Anthony Quinn, dobitnik dveh oskarjev za najboljšo stransko vlogo, v filmih Viva Zapata in Sla po življenju. Quinn je v več kot polstoletni karieri zaigral v več kot 100 celovečernih filmih, mnogim se je v spomin vtisnil kot Grk Zorba.

Igralec, s pravim imenom Antonio Quinones-Oaxaca, se je rodil 21. aprila v Mehiki. Otroštvo je preživel v revnih četrtih Los Angelesa in si denar služil s prodajanjem časopisov in čiščenjem čevljev.

Prvi igralski uspeh je Quinn doživel v gledališču konec 40. let minulega stoletja, ko je na Broadwayju zaigral v Tramvaju poželjenja Tenesseeja Williamsa. Nato je nekaj let igral v vesternih, kar pa mu kljub poroki s Katherine De Mille, hčerko slavnega producenta Cecila B. De Milla, ni prineslo posebnega uspeha.

Zaslovel je z vlogo v filmu Viva Zapata, v katerem je zaigral z Marlonom Brandom in prejel oskarja. Quinn se je nato uspešno uveljavil v filmski industriji. S svojimi 190 centimetri je sčasoma postal simbol za mediteranskega mača. Bil je Zorba v Grku Zorbi, Italijan v Fellinijevi Cesti, beduin v Lawrenceu Arabskem, pa tudi Quasimodo v Notredamskem zvonarju.

Drugega oskarja za najboljšo stransko vlogo je Quinn prejel leta 1956 za vlogo slikarja Gaugina v filmu Sla po življenju režiserja Vincenteja Minnelija. V filmih se je pojavljal vse do 90. let. Kot je sam priznal, kakovost zanj ni vselej pomenila kriterija za izbor vlog. "Igram, da zaslužim," je trdil in pojasnjeval, da denarja ne potrebuje zase temveč za svojo veliko družino - za žene in 13 otrok.

Umrl je 3. junija 2001 v 86. letu starosti za posledicami pljučnice.