Svet 22.4.2015 6:00

Na Dunaju maja predavanje Žižka na rojstni dan Sigmunda Freuda

Dunaj, 22. aprila - Filozofa Slavoja Žižka je Fundacija Sigmunda Freuda povabila, da pripravi letošnje predavanje, ki potekajo vsako leto 6. maja na Freudov rojstni dan. Predavanja v fundaciji pripravljajo že 42 let. Žižek je svoje predavanje, ki bo v gledališču Burgtheater na Dunaju, naslovil Teologija, negativnost in želja po samouničevanju.

Ljubljana, SNG Drama. Filozof Slavoj Žižek. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, SNG Drama.
Filozof Slavoj Žižek.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Žižek bo v predavanju z naslovom Teologija, negativnost in želja po samouničevanju spregovoril o dimenzijah človeške samosabotaže, v katerih filozofija prepoznava nagnjenje k požrtvovalnosti in samouničevanju, ki predstavljata temelj za religiozno izkustvo. "Ali to nagnjenje ne sodi prav v področje želje po samouničevanju, v katerem se - kot nam to želi predstaviti že Hamlet - medsebojno prekrivata negativnost in apatičnost?" se sprašuje Žižek, ki primerja Shakespearovega tragičnega junaka s Freudovimi predpostavkami o želji po samouničenju.

Predavanje, ki bo letos prvič v gledališču Burgtheater, bo potekalo v angleškem jeziku. Vstopnice so že pošle, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj Compress. Mogoče je le še prijava na čakalno listo.

Fundacija Sigmunda Freuda je bila ustanovljena leta 2003. Skrbi za Muzej Sigmunda Freuda na Dunaju ter spodbuja humanistične debate, ki s področja psihoanalize prehajajo tudi na druge stroke. Knjižnica fundacije se lahko pohvali z največjo zbirko publikacij in arhivskih dokumentov o teoriji in zgodovini psihoanalize v Evropi.