Slovenija 22.4.2015 12:25

Nejc Gazvoda tokrat v MGL s predstavo Menjava straže

Ljubljana, 22. aprila - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo v petek krstna uprizoritev predstave Menjava straže Nejca Gazvode, ki se podpisuje tako pod dramsko besedilo kot režijo. Po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor se obeta nežna, empatična in natančno narejena predstava, ki v ospredje postavlja človeka v njegovi sreči in nesreči.

Ljubljana. Režiser Nejc Gazvoda. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Nejc Gazvoda.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstavo bodo uprizorili na Malem odru, ki je letos namenjen predstavam, ki odslikavajo današnji čas, je povedala Hieng Samoborjeva. Gazvodo je k sodelovanju povabila po ogledu predstave Divjad, ki jo je postavil v Mini teatru. Kot je poudarila, mu je pustila povsem proste roke pri pisanju besedila, saj je vedela, da nalogo zaupa avtorju, ki ga zanima predvsem človek in njegova notranjost. Po njenih besedah sicer Gazvoda gledalcu priskrbi osnovno informacijo o kontekstu predstave, a že v naslednjem koraku "zdrsne na človeka".

Obenem je Hieng Samoborjeva opozorila na Gazvodovo zanimanje za vse generacije, kar je vrlina, ki jo je po njenih besedah težko najti pri sodobnih, sploh mladih ustvarjalcih.

V središču predstave, ki ima oznako komična drama, je sedem ljudi, ki zahajajo v zakoten lokal. Sprememba lastnika lokala spremeni življenja njegovih stalnih gostov. Predstavljene so zgodbe oziroma prizori iz življenja povsem navadnih ljudi, je pojasnila Hieng Samoborjeva.

Po besedah Gazvode, ki je javnosti bolj poznan kot filmski ustvarjalec, je predstavo sooblikoval skupaj z igralci. Ti so se, kot je dejal za STA, najprej bali, da bo vztrajal pri svojem besedilu, vendar je bil strah odveč, saj sam meni, da režija za uprizoritev lahko in mora prilagajati besedilo.

Na novinarski konferenci je povedal, da so veliko delo opravili prav igralci. Kot scenarist in režiser predstave se je čudil moči in vlogi, ki jo imajo. O predstavi ni želel preveč razkriti, obljubil pa je, "da bodo gledalci, ki pričakujejo nekaj človeškega, to tudi dobili."

Vseh sedem vlog je po besedah Hieng Samoborjeve pomembnih, kot glavna akterja pa nastopata nova natakarica (Nina Rakovec) in 40-letni Peter (Gašper Tič). Rakovčeva je vesela ponovnega sodelovanja z Gazvodo, saj jo vsakič postavi v drug kontekst in pred drug izziv, kar jo potegne v igralsko radovednost.

Tiču, ki ima podobno kot Uroš Smolej, ki upodablja novega lastnika lokala, v letošnji sezoni za seboj nešteto predstav, je predstava ponudila drugačen izziv. Poleg obrtnega znanja in obvladanja tehnike je moral pokazati tudi svoje emocije. Kot se je pošalil, mu sicer "gobcanje kot obrambni mehanizem in depresija kot zasebni mehanizem" nista tuja, a odločitev, da bo ta svoj zasebni del postavil na ogled na odru, ni bila povsem lahka.

V predstavi igrajo še Domen Valič, Janez Starina, Tjaša Železnik in Milan Štefe. Scenograf predstave je Peter Plantan, kostumografka Branka Pavlič, avtor videa Darko Herič.