Svet 23.4.2015 5:30

V Rimu restavrirali 2000 let staro antično piramido

Rim, 23. aprila - V Rimu so po restavriranju ponovno za javnost odprli 2000 let staro antično piramido, ki je po restavraciji spet zasijala v bleščeči belini. Restavriranje je stalo dva milijona evrov, sredstva je prispeval japonski poslovnež Yuzo Yagi, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Egipt, Kairo. Kamela, puščava, piramida. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Kamela, puščava, piramida.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Restavratorska dela na piramidi, v kateri je urejena grobnica rimskega vojskovodje Gaiusa Cestiusa, so se začela marca 2013. Nad projektom sta bdeli arheologinji Rita Paris in Maria Grazia Filetici.

Kot je povedala Parisova, je bila 36 metrov visoka piramida zgrajena v 330 dneh. Narejena je iz belega carrarskega marmorja. Restavratorska dela so trajala skupaj 327 dni, kar je 75 dni manj, kot so sprva načrtovali.

Restavriranje zunanjščine in notranjosti piramide je zahtevalo prepletanje tradicionalnih in inovativnih restavratorskih postopkov. Med drugim je bilo potrebno odstraniti vegetacijo in zaščititi marmornato fasado.

Restavracija je bila po stoletjih zgod in nezgod, v katerih je bila denimo piramida vključena v obzidje iz 3. stoletja, nato v srednjem veku oplenjena, pa v 17. stoletju restavrirana, po pisanju Anse nujno potrebna.