Slovenija 24.4.2015 11:49

V Hiši otrok in umetnosti otroška predstava na temo človeških organov

Ljubljana, 24. aprila - V Hiši otrok in umetnosti bo ob 17. uri premiera predstave za otroke z naslovom Srce in popek, ki je nastala v produkciji gledališča Aeiou, ki ga sestavljajo ustvarjalke Katja Povše, Katja Kähkönen in Mateja Ocepek. Predstava bo otroke popeljala v fikcijsko operativno sobo, v kateri bodo s kirurgom odkrivali dele človeškega telesa.

Poljska. Otrok, knjiga, učenje. Foto: East News/STA Arhiv East News/STA

Poljska.
Otrok, knjiga, učenje.
Foto: East News/STA
Arhiv East News/STA

Doživljajsko gledališče, združeno v razstavo in učno pot, bo otrokom razkrilo skrivnostni in zabavni svet telesnih organov ter njihovih funkcij. Predstava s pomočjo prostorske postavitve skozi vizualizacijo telesnih procesov in igro pripoveduje zgodbo otroškega telesa, spodbuja otroke k spoznavanje sveta ter zavedanju svojega telesa skozi čutila, so sporočili iz Hiše otrok in umetnosti.

Otroci bodo s pomočjo kirurga odkrivali organe preko iger, nalog in zgodb. V ozadju bo slišati zvočno inštalacijo, ki bo proizvajala zvoke telesa, od kruljenja v želodcu, srčnega utripa do dihanja. Obisk operacijske dvorane se konča s kirurgovo odločitvijo, da konča operacijo, otroci pa bodo na delavnici izdelali še svoj notranji organ.

Kot je za STA dejala Kähkönenova, je predstava, ki je namenjena otrokom med drugim in šestim letom starosti, nastala z željo, da bi najmlajše prek igre osvestili o njihovem telesu. Otroci zaradi različnih tabujev sploh ne vedo, iz česa so narejeni, zato imajo napačne informacije o svojih organih, meni Kähkönenova. Tako želijo z organi, ki so umetniške instalacije, pokazati, kako delujeta denimo srce in prebavni sistem.

V predstavi igrata Povšetova in Ocepkova. Dramaturg predstave je Anže Virant, zamisel in režija, likovna zasnova, izdelava scene in kostumov pa so delo vseh treh ustvarjalk gledališča Aeiou. Za zvočno podobo je poskrbel Miha Šajina.

Gledališče za dojenčke in malčke Aeiou je neodvisna umetniška skupina, ki ustvarja na področju gledališča za otroke, stare od treh mesecev do šest let. V produkcijah se dotikajo tudi polja vizualnega in fizičnega gledališča ter gledališča predmetov za najmlajše otroke.