Svet 24.4.2015 5:00

V Rimu bodo preuredili Trg cesarja Avgusta

Rim, 24. aprila - V Rimu načrtujejo prenovo Trga cesarja Avgusta (Piazza Augusto Imperatore), na katerem stoji mavzolej rimskega cesarja Avgusta. V neposredni bližini mavzoleja stoji sodobno razstavišče, zgrajeno za znameniti Oltar miru (Ara Pacis). Trg nameravajo po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa preurediti v 600 dneh.

Italija, Rim. Italijanska prestolnica Rim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Italijanska prestolnica Rim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Projekt preureditve trga vključuje arheološka izkopavanja in restavriranje mavzoleja, ki je bil zgrajen leta 28 p.n.št. Na trgu bodo uredili klančine za pešce in položili tlakovce.

V projektu želijo zgodovino tega območja združiti s sodobnostjo, ki jo v tem primeru predstavlja Muzej Ara Pacis, svetel in zračen razstavni prostor z ogromnimi okni, za katerimi se nahaja znameniti oltar iz 9. stoletja p.n.št..

"Projekt je izjemno pomemben, saj bo z njim trg v zgodovinskem mestnem jedru pridobil odličnost, ki jo danes le stežka vidimo," besede rimskega mestnega svetnika Giovannija Cauda povzema Ansa.

Trg, ki je danes videti precej zapuščen, obsega okoli 6700 kvadratnih metrov površine, od tega jih okoli 1600 kvadratnih metrov obsega območje mavzoleja. Projekt prenove bo stal skoraj 17 milijonov evrov.

Avgust je dal mavzolej zgraditi za svojo družino. Leta 410 so ga opustošili zahodni Goti, ki so tudi raztresli žare s pepelom pokojnikov. Mavzolej je že več let zaprt za javnost.