Slovenija 24.4.2015 11:25

Z odprtjem razstav v Žireh začetek 9. slovenskih klekljarskih dni

Žiri, 24. aprila - Z odprtjem razstav čipk in okroglo mizo o avtorskih pravicah pri klekljanju se danes začenjajo 9. Slovenski klekljarski dnevi v Žireh. Ti bodo potekali do 3. maja, osrednji program pa bo ta konec tedna. Tedaj bodo potekala tekmovanja v klekljanju, kulturni program bo spremljala ponudba na stojnicah.

Ljubljana. Klekljanje. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Klekljanje.
Foto: Anže Malovrh/STA

Letošnja osrednja klekljarska razstava bo tematska, namenjena štirim letnim časom. Klekljarice bodo prek medgeneracijskega povezovanja v s Klekljarsko šolo v Žireh obudile tudi žirovske pravljice v besedi in v čipki. Kot posebne gostje na razstavah bodo sodelovale klekljarice iz Klekljarske šole Stara Gorica, na ogled bo tudi razstava pokojne Beatrike Poklič.

Klekljarice so preko klekljarskega natečaja naklekljale prtičke, ki sodijo pod skodelico kave. Kavne skodelice iz keramike, porcelana, papirja, lesa in drugih materialov pa so izdelali umetniki in rokodelci iz Slovenije in tujine v okviru razpisa Avtorska skodelica kave. V Klekljarskem društvu Cvetke Žiri, kjer organizirajo prireditev, se nadejajo, da bodo obiskovalcem lahko ponudili na ogled največjo zbirko kavnih skodelic doslej.

Na vzporednih razstavah se bosta predstavili Andreja Stržinar z razstavo unikatnih kostumov iz naše preteklosti in Stana Kristan s šopki iz suhega cvetja. Na ogled bo razstava kreacij s sodobno idrijsko čipko, predstavljene bodo tudi čipke slovenskih klekljaric, ki so bile že predstavljene na svetovnem kongresu v Avstraliji, v kapeli Male Cvetke pa bo razstava 70 klekljanih golobov - za 70 let miru po drugi svetovni vojni.

Vse razstave bodo v Žireh z otvoritveno slovesnostjo odprli drevi ob 19. uri, že ob 16. uri pa bo potekala okrogla miza o avtorskih pravice pri klekljanju, ki so zanimiva tema za vse, ki čipko uporabljajo pri svojem delu.

Devete slovenske klekljarske dni v Žireh bo popestrila še vrsta drugih dogodkov. V soboto bosta potekali slikarstva kolonija in podelitev nagrad za čipkarski in literarni natečaj. V nedeljo bo sledilo šaljivo tekmovanje v klekljanju za otroke in tekmovanje za odrasle. Turistično društvo Žirovski Vrh pa bo nastopilo z domačo kmečko igro Ohcet bo.

Program se bo zaključil naslednjo soboto, ko bosta na Žirovskem Vrhu potekali pohod skozi Zalo po poteh Ivana Tavčarja in Salamiada ter ogled utrdbe Rupnikove linije. Razstave bodo na ogled vse do 3. maja zvečer.