Na hitro prelistano 25.4.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. aprila - Pri LUD Literatura je v novem svežnju Prišlekov izšla posthumna pesniška zbirka Tomaža Šalamuna Ta, ki dviga tačko, spi, pri mariborskem Subkulturnem azilu pa delo Franca Trčka Teman iz Saraja. Pri Mladinski knjigi so izdali tretji del trilogije Laini Taylor Hči dima in kosti, pri KUD Sodobnost International pa dogodivščini čarovnice Meg.

Ljubljana. Delo Tomaža Šalamuna z naslovom Ta, ki dviga tačko, spi. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Tomaža Šalamuna z naslovom Ta, ki dviga tačko, spi.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Meg in Mog. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Meg in Mog.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Meg in dinozavri. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Meg in dinozavri.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Leini Taylor Sanje bogov in zveri. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Leini Taylor Sanje bogov in zveri.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Franca Trčka Teman iz Saraja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Franca Trčka Teman iz Saraja.
Foto: STA

"KAJ JE S TO VODO? PREVELIKA JE. JAZ SEM JO IMENOVAL OCEAN MILOSTI IN LJUBEZNI." (TOMAŽ ŠALAMUN)

Pesnik Tomaž Šalamun (1941-2014) velja za enega največjih slovenskih sodobnih pesnikov in za eno najpomembnejših osebnosti vzhodnoevropske literarne avantgarde. Za seboj je pustil okoli 50 knjig, ki so bile prevedene v več kot 20 svetovnih jezikov. Da je bil dobesedno eliksir poezije priča tudi to, da so po njegovi smrti izšle že tri zbirke poezije. Najnovejša - Ta, ki dviga tačko, spi - pod okriljem LUD Literatura.

Šalamun je bil med drugim znan po tem, da se je napajal s poezijo mladih avtorjev in bil eden redkih pesnikov starejše generacije, ki je zavzeto sledil sodobni slovenski pesniški produkciji. Knjigo Ta, ki dviga tačko, spi je posvetil mlademu primorskemu pesniku in jadralcu Karlu Hmeljaku. Šalamuna je izredno navdušila njegova z Veronikino nagrado ovenčana zbirka Krčrk. Celo tako zelo, da je Hmeljaku nekoč dejal, da ga je kot pesnik prehitel. A kot so zapisali pri Literaturi, je Šalamuna nemogoče prehiteti: "Šalamuna je prehitela edino poezija, in njegovo poezijo je prehitela smrt. Šalamunove besede imajo veter. Druga drugo prehitevajo. Ne pustijo se ujeti. Kaj je s to vodo? Prevelika je. Zbirka je povabilo, da jo prejadramo." Pri LUD Literatura so Šalamunu v celoti posvetili tudi 285. izdajo revije Literatura.

FRANC TRČEK IZDAL ROMAN TEMAN IZ SARAJA

Pri mariborskem Subkulturnem azilu je v zbirki Frontier izšla knjiga poslanca in sociologa Franca Trčka Teman iz Saraja. "Franc, alias Franjo, kot je njegovo udarniško ime, alias Mujo HardFaker, kot je njegovo pravo, pesniško ime, ki si ga je nadel od nekje dveh tretjin dnevnika dalje, nam svoje sarajevske krokije ustvarja v hitrih in domišljenih potezah. Njihova bliskovitost se lahko meri le z njegovimi obpotnimi lucidnostmi, občutkom za prezrto, sikanjem nad neumnostmi, fraktalnimi opisi še tako nepomembnih pomembnosti in vztrajnimi jedkostmi tipa Hunter S. Thompson. Vseh teh se ne naveličaš, kvečjemu se sprašuješ - ker njegove misli prehitevajo še tako hlastno prebiranje - odkod in do kam vse segajo in ali jim boš uspel slediti," je v predgovoru zapisal Mitja Velikonja in dodal, da izjeme vendarle obstajajo: "Besed mu zmanjka edino ob opisovanju okusa nekih visokogorskih čevapov, nepozabnih Balkanjer in podobnih bombonier."

IZŠEL TRETJI DEL TRILOGIJE LAINI TAYLOR HČI DIMA IN KOSTI

Pri Mladinski knjigi je izšel tretji del trilogije Laini Taylor Hči dima in kosti z naslovom Sanje bogov in zveri. Gre za razburljivo nadaljevanje zgodbe o prepovedani ljubezni med angelom in hudičevko. Dva svetova se znajdeta na pragu vojne. S pomočjo neverjetne prevare Karou prevzame nadzor nad Himerami in jih povede stran od slepe maščevalnosti. Njihova prihodnost sloni na njej. Ko brutalni angel Cesar svojo vojsko pripelje v človeški svet, se Karou in Akiva končno združita - ne v ljubezni, temveč v zavezništvo proti skupnemu sovražniku. To sicer niso sanje, ki sta jih nekoč sanjala, a upanje je, da obstaja pot miru za njuni ljudstvi. In zanju. Jo bosta Karou in Akiva, razpeta med bogovi in zvermi, zmogla prehoditi, so zapisali v založbi. V Guardianu so knjigo označili za različico Romea in Julije na širokem odru fantazijske književnosti. Delo, ki sledi knjigama Hči dima in kosti ter Dnevi zvezd in krvi, je tudi tokrat poslovenila Kaja Bucik.

DOGODIVŠČINE ČAROVNICE MEG V DVEH KNJIGAH

Pri KUD Sodobnost International so izdali slikanici z dogodivščinami čarovnice Meg. Kot so zapisali pri založbi, serija slikanic o čarovnici Meg in njenemu mačku Mogu, ki jo podpisujeta avtorica Helen Nicoll in ilustrator Jan Pienkowski, "z igrivimi besedami in barvnimi kontrasti že več kot 40 let navdušuje otroke in njihove starše". Prva knjiga Meg in Mog prinaša dogodivščine neke čarovniške noči, druga Meg in dinozavri pa bralca popelje na dinozavrsko pustolovščino. Knjigi je prevedla Jana Bauer.