Svet 25.4.2015 6:00

Samiri Kentrić mednarodna knjižna nagrada Motovun 2015

Motovun, 25. aprila - Samira Kentrić bo za knjigo Balkanalije - odraščanje v času tranzicije, ki je pred kratkim izšla pri založbi Beletrina, prejela mednarodno knjižno nagrado Motovun International Book Award 2015. Nagrado ji bodo izročili 29. junija na letnem srečanju združenja Motovun Group Association v italijanskem Comu.

Ljubljana. Avtobiografski grafičen roman pisateljice Samire Kentrić z naslovom Balkanalije. Foto: Založba Beletrina

Ljubljana.
Avtobiografski grafičen roman pisateljice Samire Kentrić z naslovom Balkanalije.
Foto: Založba Beletrina

Kentrićeva v avtobiografskem grafičnem romanu pripoveduje zgodbo o dozorevanju v priseljenski delavski družini, ko je skupna socialistična domovina krvavo razpadla v globalno tranzicijsko paradigmo privatiziranja in rangiranja vsakogar in vsega.

Zgodba bralcu približa socialni portret deklice, ki odrašča v priseljenski delavski družini bivše SFRJ. Ima očeta, ki je bil včasih pastir, in mamo, ki je znala stkati tepih. Svoje bosansko, vaško muslimansko okolje sta starša zamenjala za slovensko, mestno, katoliško, in tako postala notranja migranta v deželi, ki je najbolj častila delavstvo, so o knjigi zapisali pri Beletrini.

Kentrićeva je vizualna umetnica, ki staplja javno, politično govorico z intimno obarvano sfero človekovega vsakdana. Roman Balkanalije, za katerega je ustvarila tako ilustracije kot besedilo, je njen prvenec, ki je nastajal zadnjih pet let.

Nagrado Motovun International Book Award podeljuje profesionalno združenje založnikov Motovun Group Association, ki se zavzema za spodbujanje mednarodnega sodelovanja v literarni sferi. Ustanovljeno je bilo leta 1977 v Motovunu na Hrvaškem, danes ima sedež v Münchnu. Kentrićeva nagrado prejme v kategoriji Special Award - Society & History.