Svet 27.4.2015 6:00

V Helsinkih razstavljeni arhitekturni predlogi za nov Guggenheimov muzej

Helsinki, 27. aprila - V Helsinkih so na ogled arhitekturne rešitve finalistov arhitekturnega natečaja za izgradnjo Guggenheimovega muzeja v finski prestolnici. Na postavitvi z naslovom Guggenheim Helsinki Now je mogoče videti šest arhitekturnih predlogov za muzej, ki so predstavljeni tako prek risb kot prek 3D maket. Razstava bo odprta do 16. maja.

Po pisanju nemške tiskovne agencija dpa je na natečaj svoje predloge poslalo več kot 1700 arhitekturnih birojev. Zmagovalca natečaja bodo razglasili 23. junija, prejel bo nagrado v višini 100.000 evrov.

Ali bodo podružnico Guggenheimovega muzeja v Helsinkih resnično zgradili, še ni popolnoma jasno. Leta 2012 so namreč helsinški mestni svetniki zaradi previsoke cene že zavrnili prvo ponudbo Fundacije Solomona R. Guggenheima za gradnjo muzeja. Leta 2014 so nato za gradnjo muzeja določili parcelo ob pristanišču na južnem delu Helsinkov, s čimer so dali zeleno luč za mednarodni arhitekturni natečaj.

Guggenheimova fundacija je sicer možnost, da bi v finski prestolnici zgradila muzej moderne umetnosti, začela proučevati že januarja 2011. Muzej naj bi bil po konceptu in študiji fundacije srednje velikosti, privabil pa naj bi okoli pol milijona obiskovalcev letno. Projekt, ki ga mestni svetniki zavrnili leta 2012, je bil ovrednoten na 140 milijonov evrov.