Slovenija 29.4.2015 9:34

V ospredju srečanja pisateljev na Bledu književnik in nevidne vojne

Bled, 29. aprila - Na Bledu bo med 6. in 9. majem v organizaciji Slovenskega centra PEN potekalo 47. mednarodno srečanje pisateljev, ki se ga bo udeležilo okoli 50 književnikov z vsega sveta. Med osrednjimi dogodki bosta okrogli mizi na temo pisatelja v sodobni družbi in nevidnih vojn ter drugi festival literature za mir - Obrazi miru.

Brdo pri Kranju. Nekdanji predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan. Foto: Nebojša Tejić/STA

Brdo pri Kranju.
Nekdanji predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Prvo okroglo mizo bodo posvetili pisateljskemu poklicu, je za STA povedal nekdanji predsednik Slovenskega centra PEN Marjan Strojan, ki bo moderiral pogovor. Pisatelji bodo opozorili na fenomen, če ti ni v medijih, te ni, je pojasnil Strojan. Po njegovih besedah to za večino pisateljev ni sprejemljivo.

Na okrogli mizi bo beseda tekla tudi o vedno manj prostora, ki ga literaturi posvečajo mediji. Literatura je skoraj povsem izrinjena iz časopisov. Objavljajo jo le še specializirane revije, katerih naročniki so v glavnem le pisatelji in kritiki, kar, kot meni Strojan, pomeni, da se ti zapirajo v svoj lasten krog.

Za takšno stanje so po Strojanovem mnenju deloma krive tudi velike založniške hiše, kot je denimo Random House, ki jih ne zanimajo posamezne nacionalne literature, pač pa zgolj uspešnice. Ocene so se tako skrčile na raven kratkih zapisov na zavihkih knjig, ki pritegnejo bralce.

Obenem velike založniške hiše delujejo na območju velikih jezikov. Zanima jih le, kako bodo prevedli dela iz velikih jezikov v manjše, ne pa tudi obratno. Na srečanju bodo podpisali deklaracijo o prevajanju, ki bo sprejeta jeseni na kongresu PEN v Quebecu, je napovedal Strojan.

Druga okrogla miza se bo posvetila t. i. vidnim in nevidnim vojnam. Čeprav nismo priča veliki svetovni vojni, vsak dan potekajo manjše, ki ustvarja psihozo in nešteto malih tragedij, meni Strojan. Govorci bodo spregovorili o ekonomskih, finančnih, medkulturnih in medverskih vojnah. O tej tematiki bo govoril tudi ukrajinski pisatelj Andrej Kurkov, ki ga bodo gostili že pred srečanjem. Okroglo mizo bo pripravil odbor pisateljev za mir Mednarodnega PEN, ki bo imel v sklopu srečanja tudi generalno skupščino.

Srečanje se bo začelo 6. maja, ko se bo sestal ženski odbor Slovenskega centra PEN - MIRA skupaj s predstavnicami ženskih odborov, ki delujejo znotraj drugih centrov PEN. Sestanku bo sledila okrogla miza na temo Socialna omrežja proti ženskam?

Sledil bo prvi literarni večer, ki bo letos posvečen slovenski etnični manjšini na Goriškem. Večer bosta med drugim sooblikovala Marko Kravos in Jurij Paljk.

Letošnji častni gost bo kanadski pisatelj in filozof John Ralston Saul, ki zaključuje svoj mandat kot predsednik Mednarodnega PEN. Predstavili bodo tudi njegov roman Mračni odkloni, ki je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi.

V sklopu festivala literature za mir Obrazi miru bodo gostujoči pisatelji v približno desetih mestih brali iz svojih del. Obenem bodo pisatelji, ki imajo za seboj zgodbe, zaznamovane s pregnanstvom, o teh spregovorili na šolah. V sklopu festivala bodo nagradili dela, ki so jih prejeli na razpisana natečaja za osnovnošolce in srednješolce.

Vodstvo mednarodnega PEN bo letos sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar pa bo na Brdu pri Kranju pripravlja sprejem za vse udeležence.

PEN s skoraj 150 centri velja za eno največjih nevladnih organizacij na svetu.