Svet 28.4.2015 14:09

Šest pisateljev ne bo na slovesnosti Pena v ZDA zaradi nagrade reviji Charlie Hebdo

New York, 28. aprila - Šest pisateljev bo bojkotiralo slovesnost Pena v ZDA zaradi načrtov, da satirični reviji Charlie Hebdo podeli nagrado za svobodo govora. Prepričani so, da se Pen, znan po zagovarjanju zaprtih pisateljev, odmika od svoje vloge. Velikega literarnega dogodka 5. maja v New Yorku se med drugim ne bosta udeležila avtorja Michael Ondaatje in Peter Carey.

Francija, Pariz. Slovesnost, na kateri so po sredinem terorističnem napadu satirični tednik Charlie Hebdo razglasili za "častnega meščana". Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Slovesnost, na kateri so po sredinem terorističnem napadu satirični tednik Charlie Hebdo razglasili za "častnega meščana".
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nameri Pena, da reviji, katere uredništvo v Parizu so januarja zaradi upodobitve preroka Mohameda razdejali islamisti in pri tem ubili 12 ljudi, izroči nagrado za pogum do svobode izražanja, nasprotujejo tudi Rachel Kushner, Teju Cole, Taiye Selasi in Francine Prose. Ne strinjajo se namreč s "kulturno nestrpnostjo" revije, poroča britanski BBC.

Kot je za New York Times dejal dobitnik nagrade booker Carey, velja omeniti tudi slepoto Pena nad kulturno aroganco francoskega naroda, ki ne prepozna svoje moralne dolžnosti do velikega in prikrajšanega dela prebivalstva.

Napovedani bojkot je bil deležen kritik pisatelja Salmana Rushdieja, bivšega predsednika Pena, ki se je po objavi svojega romana Satanski stihi več let skrival zaradi groženj muslimanov. Dejal je, da se kolegi močno motijo ter izrazil upanje, da se nihče nikoli ne bo spravil nadnje.

Nagrado Pena bo v imenu uredništva revije Charlie Hebdo prevzel Jean-Baptiste Thoret, ki se je usodnega dne izognil napadu, ker je prišel kasneje v službo.

V Penu so prepričani, da Charlie Hebdo ni želel pregnati ali žaliti muslimanov, temveč odločno zavrniti prizadevanja radikalnih ekstremistov, ki so v manjšini, da bi postavili omejitve govora. Kot so dodali, obžalujejo, da se pisatelji, ki so se tako odločili, ne bodo udeležili slovesnosti, a vseeno spoštujejo njihovo odločitev.