Svet 28.4.2015 15:37

Christo napovedal umetniški projekt na severnoitalijanskem jezeru Iseo

Milano, 28. aprila - Christo, znan po umetniških akcijah oblačenja skulptur in stavb, je napovedal nov umetniški projekt na jezeru Iseo na severu Italije. Projekt, ki ga je poimenoval Plavajoči pomol, bo v Bolgariji rojeni umetnik na jezeru izvedel junija 2016, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Skoraj 4,8 kilometra dolg plavajoči pomol bo obdal otok Monte Isola, vodil pa bo tudi do otoka San Paolo in do mesteca Sulzano na obali jezera Iseo. Projekt bo trajal 16 dni, nato bodo plavajoči pomol razstavili in ga reciklirali. Christo je projekt, ki ga je skupaj z italijanskim kuratorjem in kritikom Germanom Celantom predstavil ta teden, označil kot "čudovit in razburljiv".

Plavajoči pomol bo sestavljalo 200.000 kock iz umetne mase, ki jih bodo izdelali v Italiji. Obiskovalci se bodo lahko po njih sprehodili do otoka Monte Isola, ki je sicer dosegljiv le s čolnom, pa do otoka San Paolo in do mesteca Sulzano.

Kot je povedal Christo, se je ideja za plavajoči pomol porodila njegovi ženi in dolgoletni partnerki Jeanne-Claude, ki je umrla leta 2009.

Instalacija, ki bo stala deset milijonov evrov, bo umetnikov prvi večji projekt po projektu Vrata, ki ga je leta 2005 izvedel v newyorškem Centralnem parku. Hkrati je to po štirih desetletjih umetnikov povratek v Italijo.

Christo je leta 1963 v Rimu izvedel enega prvih projektov oblačenja, ko je oblekel kipe v parku vile Borghese. Akcije oblačenja je izvedel še v Spoletu (1968), Milanu (1970) in nato ponovno v Rimu (1973-74).