Svet 30.4.2015 6:00

Današnji dan posvečen jazzovski glasbi

Ljubljana, 30. aprila - Unesco je 30. april določil za mednarodni dan jazza. Henri Matisse je nekoč jazz označil za "ritem in smisel", je besede francoskega umetnika v letošnji poslanici povzela generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Po njenih besedah jazz predstavlja glasbo v njeni največji ustvarjalnosti in svobodi.

Ljubljana. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jazz, kot je zapisala Bokova, odlikuje tudi njegova raznolikost, saj se pojavlja v nešteto različicah, od free jazza, swinga, afro-kubanskega in latinskega jazza pa vse do indo in acid jazza ter jazz rapa. Vsak slog osvetljuje pestro paleto lokalnih, nacionalnih in regionalnih vplivov.

Obenem je jazz tudi sinonim za dialog, za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo, ter za razumevanje drugih, kar vključuje možnost, da drugemu prisluhnemo, našteva Bokova. Ob tem dodaja, da lahko jazz razumemo tudi kot pogum, da se v duhu solidarnosti postavimo za svobodo.

Po mnenju Bokove je jazz v času stalnih sprememb in nepredvidljivosti še bolj potreben kot kdajkoli prej. Vsem ljudem, še posebno mladim, nalaga, da negujejo svobodo in dialog ter da vzpostavljajo nove mostove spoštovanja in medsebojnega razumevanja, s čimer ustvarjajo večjo strpnost in sodelovanje.

Unesco je 30. april za mednarodni dan jazza, ki poteka pod vodstvom Bokove in pobudnika, legendarnega jazz pianista in skladatelja Herbieja Hancocka, določil na generalni skupščini leta 2011. Leta 2012 ga je na svoj koledar dodala še Generalna skupščina Združenih narodov.

Na mednarodni dan jazza po vsem svetu pripravljajo koncerte in druge dogodke. Letošnji vrhunec praznovanja bo v Parizu. Na več kot 20 prizoriščih se bo zvrstilo 70 dogodkov, od delavnic, predavanj, pogovorov do filmskih projekcij in koncertov.

V Sloveniji bosta danes, kot piše na spletni strani, potekala dva jazzovska dogodka, v Krškem in Tolminu.

Pri nas sicer čez leto potekata dva večja jazz festivala - Jazz Cerkno in Jazz festival Ljubljana, ki velja za enega najstarejših v Evropi.