Svet 2.5.2015 15:30

Umrla pisateljica kriminalk Ruth Rendell

London, 2. maja - Najbolje prodajana britanska pisateljica kriminalk Ruth Rendell, ki je v bogati karieri napisala več kot 60 knjig, je danes umrla v starosti 85 let, so sporočili iz založbe Penguin Random House.

Ljubljana. Knjige. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Rendellovo je januarja prizadela kap in je bila od takrat hospitalizirana v kritičnem stanju.

Rendellova je znana po svojih kriminalnih romanih, med drugim z inšpektorjem Reginaldom Wexfordom kot glavno osebo. "Izguba naše najbolj priljubljene avtorice nas je zelo pretresla," sporočilo za javnost njenih založnikov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Njena dela so prevedena v 25 jezikov, tudi slovenščino. Ustvarjala je pod psevdonimom Barbara Vine in pod svojim lastnim imenom. Napisala je več kot 60 kriminalk in psiholoških trilerjev ter prejela več literarnih nagrad. Po številnih njenih romanih so posneli filme.

Inšpektorja Wexforda, ki se je pojavil v njenem prvem romanu From Doon with Death, je "upokojila" v enem od novejših romanov The Valut iz leta 2011. Kljub temu je nadaljevala s pisanjem in zadnjo knjigo, naslovljeno The Girl Next Door, objavila lani.

Kot predstavnica Laburistične stranke je bila od leta 1997 tudi članica zgornjega doma britanskega parlamenta. Živela je v Londonu.