Svet 5.5.2015 11:10

V SSG Trst premiera Möderndorferjeve komedije Obiski o preseganju različnosti

Trst, 5. maja - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo v petek krstna uprizoritev komedije Vinka Möderndorferja z naslovom Obiski. Möderndorfer, ki predstavo tudi režira, je za STA napovedal satiro s štirimi nastopajočimi, ki bo nasmejala z družinskimi prepiri, podobnim tistim v parlamentu.

Ljubljana. Pisatelj Vinko Möderndorfer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Vinko Möderndorfer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Zgodba komedije se vrti okoli obiska mladih zaljubljencev, ki prvič obiščeta starše svojega izbranca. Mladenič Sandi (Primož Forte) je namreč odraščal ob materi samohranilki (Maja Blagovič), Vesna (Tina Gunzek) pa zaročenca predstavi ovdovelemu očetu, ki ga igra Vladimir Jurc.

Komedija po Möderndorferjevih besedah vključuje vse vrste komike, od besedne, karakterne do situacijske, njeno sporočilo pa je, da lahko kljub vsem različnostim živimo skupaj. Tema prepirov je med drugim politična delitev na leve in desne, ki tudi sicer pesti slovenski narod in parlament, meni Möderndorfer. V predstavi, ki ima tudi vse elemente satire, bo prikazano, kako mišljenje starejših zaznamuje mlajše generacije.

Komedija je po besedah Möderndorferja ena težjih zvrsti, saj mora biti avtor ves čas pozoren, da ne zdrsne bodisi v vulgarnost ali na kakšno drugo področje, ki ne pritiče komediji.

Besedilo za komedijo je Möderndorfer tržaškemu gledališču ponudil na prošnjo nekdanje umetniške koordinatorke Diane Koloini. Gre za predelano besedilo televizijskega scenarija Obisk, za katerega je leta 2003 prejel nagrado Televizije Slovenija.

Kot je napovedal, bo besedilo skupaj s še tremi: Evropo, Nostalgično komedijo in Malim nočnim kvartetom kmalu izšlo pri Cankarjevi založbi. Vsi teksti bodo doživeli tudi odrsko uprizoritev. Evropo si bo mogoče ogledati v ljubljanski Drami, Mali nočni kvartet v Prešernovem gledališču Kranj, Nostalgično komedijo pa v SLG Celje.

Dramaturg Obiskov je Blaž Lukan, scenografinja Urša Vidic, kostumograf Alan Hranitelj, za glasbo pa je poskrbel Filip Šijanec, piše na spletni strani tržaškega gledališča.