Svet 5.5.2015 6:00

V Nemčiji podprli 25-letno raziskovanje Goethejeveih del

Weimar, 5. maja - V Nemčiji se je začel 25-letni raziskovalni vpogled v dela pesnika, pisatelja, politika in naravoslovca Johanna Wolfganga Goetheja (1749-1832). Eden največjih raziskovalnih projektov v nemški zgodovini vodi Fundacija Weimar. Država bo za raziskavo namenila 570.000 evrov letno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Weimar. Kip Goetheja in Schillerja pred narodnim gledališčem, Weimar. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Weimar.
Kip Goetheja in Schillerja pred narodnim gledališčem, Weimar.
Foto: Ksenija Brišar/STA

V sklopu raziskave bodo preučili na tisoče Goethejevih pisem, dnevnikov in zapiskov, je povedal Bernhard Fischer, direktor Goethejevega in Schillerjevega arhiva v Weimarju. Zadnji del projekta bo vzpostavitev spletne platforme, ki bo prikazovala "popolno podobo Goetheja v vsej njegovi veličini".

Interaktivna platforma bo raziskovalcem in vsem tistim, ki jih Goethe sicer zanima, omogočila, da kronološko raziskujejo pisateljevo življenje s pomočjo ključnih besed ali po življenjskih obdobjih. Vpogled bodo imeli tako v Goethejevo zasebnost kot delo.

Fischer je pojasnil, da bo projekt trajal tako dolgo zato, ker je Goethe izredno plodno deloval tako kot literat, politik kot znanstvenik.

Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) se je rodil v Frankfurtu na Majni. Študiral je pravo v Leipzigu in Strasbourgu. Leta 1775 se je na povabilo saškega vojvode preselil v Weimar. Bil je ena osrednjih osebnosti evropske predromantične književnosti, raziskoval in objavljal pa je tudi znanstvene članke. Goethejevo literarno delo obsega pesmi, drame, pripovedna dela, avtobiografske, estetske, umetnostne in literarno- teoretske spise.