Slovenija 5.5.2015 11:15

Srečanje z Andrejem Kurkovom za ogrevanje pred 47. mednarodnim srečanjem pisateljev

Ljubljana, 5. maja - Duh 47. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu bo drevi zavel tudi v Ljubljani. V Kavarni Union bo v sklopu dogodka Bled pred Bledom na sporedu srečanje z v ruščini pišočim ukrajinskim pisateljem Andrejem Kurkovom, avtorjem romana Piknik na ledu. Spremljevalni program srečanja vključuje tudi drugi festival literature za mir Obrazi miru.

Bled. Pletna na Blejskem jezeru. Foto: Anže Malovrh/STA

Bled.
Pletna na Blejskem jezeru.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kurkov bo drevi v ljubljanski Kavarni Union predstavil svoj Majdanski dnevnik. "Pisatelj bo Slovencem razkril, kako je v tem protestu pričevanjske besede občutil moč pisateljske govorice. Kako lahko literarni pogled seže globlje v zaznavo vsakodnevnih dogodkov," je ob njegovem obisku zapisal Edvard Kovač, ki bo tudi moderiral nocojšnji večer. Kurkov se bo udeležil tudi srečanja pisateljev na Bledu, v sklopu katerega bo spregovoril na okrogli mizi odbora pisateljev za mir Mednarodnega centra PEN o vidnih in nevidnih vojnah.

Kurkov poleg v slovenščino prevedenega romana Piknik na ledu med drugim podpisuje dela s poslovenjenimi naslovi Bickfordov svet, Najljubša pesem svetovljana, Dobri angel smrti, Polžji zakon, Zadnja predsednikova ljubezen in Pokojnikov prijatelj. V svojih delih spaja ruski ludizem in hkrati razgrinja kriminalno posovjetsko družbo. "Tako je na eni strani zelo zabaven in na drugi izjemno kritičen, saj upa povedati, da je tudi 'ruski cesar' nag," je še zapisal Kovač.

Blejsko srečanje pisateljev že drugo leto spremlja festival literature za mir Obrazi miru. V sklopu festivala bodo v petek, 8. maja, tuji pisatelji besede o miru predali poslušalcem po slovenskih mestih. "Ob njihovih zvokih bo nastala simfonija miru, pesem, ki bo odmevala po Sloveniji in po svetu," je poudaril Kovač. Hkrati si festival želi prebuditi nove pesniške talente. Letošnji častni gost blejskega srečanja bo predsednik Mednarodnega centra PEN John Ralston Saul. V četrtek, 7. maja, bo na gradu v Radovljici predstavil roman Mračni odkloni, ki je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi.

Ob festivalu so v Slovenskem PEN organizirali tudi literarni natečaj na temo miru za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol. Nagrajence bodo razkrili v petek na Bledu. Istega dne bodo organizirali tudi pogovore in delavnice na temo miru po srednjih šolah v Kranju, Škofji Loki, Radovljici in na Jesenicah. S tem bodo uresničili eno od točk Blejskega manifesta iz leta 2013, ki med drugim poudarja pravico otrok do vzgoje za mir.

Letošnje 47. mednarodno srečanje pisateljev bo na Bledu potekalo od 6. do 9. maja. Udeležilo se ga bo okoli 50 slovenskih in tujih pisateljev.