Slovenija 6.5.2015 12:17

Znanih deset nominirancev za desetnico

Ljubljana, 6. maja - Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljšo otroško ali mladinsko delo. Za nagrado se bodo potegovali Mate Dolenc, Nataša Konc Lorenzutti, Andrej Predin, Slavko Pregl, Andrej Rozman, Barbara Simoniti, Lucija Stepančič, Bina Štampe Žmavc, Vladimir P. Štefanec in Dim Zupan. Nagrajenec bo znan 14. maja.

Srbija, Beograd. Knjige, knjižni sejem. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Knjige, knjižni sejem.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Za desetnico so nominirani Dolenčev Mali princ z otoka, Enajstnik Konc Lorenzuttijeve, Predinovo delo Mica pri babici: Čarobni cilinder, Preglova knjiga O zmaju, ki je želel biti kralj, Rozmanov Bober Bor in slikanica Simonitijeve Močvirniki.

Za nagrado so v igri tudi slikanica Stepančičeve Anton!, Barka zvezd Štampe Žmavčeve, Štefanecevo delo Sem punk čarovnica, debela lezbijka in ne maram vampov in Zupanov Tinček in tri zlate ribice.

Kot so sporočili iz DSP, je žirija v sestavi Polonca Kovač (predsednica), Borut Gombač, Janja Vidmar, Klarisa Jovanović in Vinko Möderndorfer izbirala med 84 knjigami, izdanimi v zadnjih treh letih, ki jih podpisujejo avtorji, ki so člani pisateljskega društva.

Doslej so desetnico dobili Mate Dolenc, Slavko Pregl, Janja Vidmar, Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman Roza, Marjana Moškrič, Dim Zupan, Milan Dekleva in Bina Štampe Žmavc in Feri Lainšček. Lani je nagrado prejel Möderndorfer za mladinski roman Kot v filmu.