Slovenija 6.5.2015 13:24

V ospredju letošnjega Tedna ljubiteljske kulture predvsem mladi

Ljubljana, 6. maja - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije med 15. in 24 majem pripravljata Teden ljubiteljske kulture, v okviru katerega se bo zvrstilo 1000 dogodkov. Letošnji teden bo posebno pozornost namenil številnim mladim, ki so vključeni v ljubiteljsko kulturo.

Kot je na novinarski konferenci poudaril direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Tršar, želijo s Tednom ljubiteljske kulture opozoriti na pomen ljubiteljske kulture, v sklopu katere v okoli 5000 društvih deluje več kot 100.000 odraslih. Ljubiteljska kultura vsako leto ponudi okoli 25.000 kulturnih dogodkov, ki si jih udeleži okoli štiri milijone ljudi.

Teden letos pripravljajo drugič, zato je bilo po besedah programske vodje projekta Urške Bittner Pipan organizacija nekoliko lažja. Pri tem jim pomaga 59 izpostav JSKD, v pomoč pa je tudi interaktivna spletna stran. Tudi letos jih je presenetil odziv, saj se je število dogodkov z lanskih 500 povišalo na 1000.

Cilj projekta je promocija ljubiteljske kulture, zato se slogan letošnjega tedna glasi Na svetlo. Obenem želij razbiti stereotip, da je ljubiteljska kultura namenjena zgolj starejšim generacijam, je povedala Bittner Pipanova.

Med večjimi dogodki bo okrogla miza, ki jo 21. maja v Cankarjevem domu pripravljajo skupaj s Fakulteto za družbene vede in ljubljansko Filozofsko fakulteto. Na njej bo beseda tekla o ljubiteljski kulturi kot gradniku sodobne družbe. Poleg Tršarja se je bodo udeležili še Aleš Črnič, Anton Peršak, Andrej Srakar in Tomaž Simetinger.

Tudi letos se bo v okviru tedna nadaljevala akcija Naj se vidi, v okviru katere bo Fotografska zveza Slovenije prvič v izložbah slovenskih mest razstavila nagrajene fotografije svojih članov. Letošnja novost akcije je t.i. TLK kukalo, foto in pesniški natečaj.

Tudi letos bo stekel projekt Kulturna šola. JSKD bo 21. maja razglasil najboljšo kulturno šolo, pred tem pa bo dopoldne pripravil javno tribuno na temo drugačnosti zaradi bolezni in invalidnosti. Na pogovoru, ki ga bo vodil Boštjan Gorenc Pižama, bodo sodelovali Mitja Čander, Branka Grujičić, Simona Semenič ter Katarina Rigler Šilc in učenci iz bolnišničnih oddelkov Osnovne šole Ledina.

Teden ljubiteljske kulture bo uvedla slovesnost s predstavo v novogoriškem gledališču, ki se je bo kot slavnostna govornica udeležila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. To bo obenem prva predstava festivala mladinskih skupin Vizije, ki bo letos potekal v sklopu tedna.

Predstava z naslovom Vizija svetlobe, kot je poudaril svetovalec za gledališče in lutke Matjaž Šmalc, ne bo klasična gledališka uprizoritev, saj se bodo prek poezije slovenskih avtorjev predstavile različne zvrsti mladinske ustvarjalnosti. Poleg gledališčnikov bodo nastopili tudi plesalci, folklorniki in glasbeniki. Iz gledališča se bodo pozneje podali tudi na novogoriške ulice, kjer bodo nadaljevali z uličnimi umetnostmi.

Častni pokrovitelj letošnjega Tedna ljubiteljske kulture je predsednik republike Borut Pahor.