Svet 6.5.2015 15:19

Nagrada princese Asturije režiserju Francisu Fordu Coppoli

Madrid, 6. maja - Dobitnik nagrade princese Asturije za umetnost je ameriški režiser Francis Ford Coppola, ki se podpisal pod filmske klasike, kot sta trilogija Boter in Apokalipse zdaj. Nagrado si je, kot piše v obrazložitvi žirije, prislužil s filmi, ki razkrivajo moč, grozo in absurdnost vojn, s čimer je njegovo delo postalo simbol sodobne kulture.

Grčija, Atene. Ameriški filmski režiser Francis Ford Coppola. Foto: Xinhua/STA

Grčija, Atene.
Ameriški filmski režiser Francis Ford Coppola.
Foto: Xinhua/STA

Coppola je zaradi svojih stališč večkrat prišel navzkriž s hollywoodsko industrijo, kar mu je povzročilo nemalo finančnih težav, doživel pa je tudi vrsto nizkih udarcev, je besede žirije povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Prestižna španska nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1980, se je doslej imenovala nagrada princa Asturije. Lani pa se je princ Asturije Felipe de Borbon ob tem, ko je postal španski kralj Felipe VI., odločil, da naziv preda svoji hčerki princesi Leonor.

Nagrado, ki velja za nekakšno špansko Nobelovo nagrado, vsako leto podelijo v osmih kategorijah. Osebno jo dobitnikom oktobra izroči španski kralj Felipe. To tradicijo bo ohranil, dokler Leonor ne bo odrasla. Nagrada je vredna 50.000 evrov.

Doslej so jo med drugim prejeli režiser Pedro Almodovar, glasbenika Bob Dylan in Leonard Cohen in pisatelj Amos Oz. Lani je nagrado prejel ameriški arhitekt Frank Gehry.