Slovenija 7.5.2015 13:04

Po Sloveniji projekcije nepalskih filmov za pomoč prizadetim v potresu

Ljubljana, 7. maja - Po uničujočem potresu v Nepalu bo Društvo za gorsko kulturo Domžale organiziralo dobrodelne projekcije nepalskih filmov Sunakali in Puntejevo kolo. Projekcije se bodo med 12. in 20. majem zvrstile v Domžalah, Ljubljani, Mojstrani in Celju. Izkupiček od prodanih vstopnic bo namenjen pomoči v potresu prizadetim prebivalcem kraja Banepa.

Društvo za gorsko kulturo Domžale se je nepalskemu filmu poklonilo v letošnjem programu Festivala gorniškega filma Domžale v sklopu dogodka Namaste Nepal. Festivala so se udeležili trije Nepalci, ki se že leta trudijo za lepšo prihodnost svojih ljudi. Na društvu so se zato združili z nekaj organizacijami in se priključili zbiranju sredstev za pomoč Nepalu.

"Zbrana sredstva bomo namenili dobrodelnemu projektu za pomoč otrokom Namaste Banepa, ki ga vodi naš festivalski gost Sudarson Karki, ki je - tako kot več 100 njegovih sokrajanov - v potresu ostal brez doma," je zapisal direktor festivala Silvo Karo, alpinist, ki je bil na več odpravah v Himalaji. Med lanskim obiskom Nepala je Karo tudi obiskal Banepo, ki leži 25 kilometrov vzhodno od Katmanduja.

Projekt Namaste Banepa z izobraževanjem pomaga otrokom stopiti iz začaranega kroga revščine in nepismenosti. "Pomagamo otrokom, da se bodo lahko čim prej vrnili v šolo, in sokrajanom, da bodo imeli zatočišče pred prihajajočim monsunom, saj tedaj lije kot iz škafa," je društvu sporočil Karki.

Dobrodelne projekcije bodo vključevale kratki film Puntejevo kolo režiserja Sachina Ghimireja, ki spremlja igrivega fantiča, ki hrepeni po drugačnem življenju v katmandujski dolini. Sledila bo projekcija celovečerca Sunakali v režiji Bhojraja Bhata, ki je na letošnjem festivalu gorniškega filma prejel pohvalo žirije za film o gorski naravi in kulturi. Gre za pristno in občutljivo zgodbo o nepalskih dekletih, ki z igranjem nogometa dosežejo veljavo v družbi in prinesejo slavo svojemu domačemu okolju, s čimer porušijo številne tradicionalne tabuje, so povzeli v društvu.

Dobrodelni projekciji bosta 12. maja na sporedu v Mestnem kinu Metropol v Celju, 15. maja v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, 19. maja v Mestnem kinu Domžale, 20. maja pa v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vstopnina bo deset evrov.