Svet 8.5.2015 5:30

V Izraelu na ogled desetih božjih zapovedi iz Kumranskih rokopisov

Jeruzalem, 8. maja - V Jeruzalemu so v sklopu razstave Kratka zgodovina človeštva postavili na ogled najstarejši primerek rokopisa desetih božjih zapovedi. Zapis v hebrejščini je del zbirke Kumranskih rokopisov, ki jih hrani Izraelski nacionalni muzej. Zbirka obsega 870 pergamentov, ki so jih med letoma 1947 in 1956 odkrili v jamah Kumran nad Mrtvim morjem.

"Rokopisov ponavadi ne razstavljamo, ker so izredno občutljivi in krhki," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od zaposlenih v muzeju. Rokopis desetih božjih zapovedi bo na ogled v posebni klimatizirani vitrini zgolj štiri tedne, nato ga bodo nadomestili s faksimilom.

Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, sodijo med največje arheološke najdbe vseh časov. Prve je leta 1947 v votlini blizu naselja Kumran po naključju odkril pastir. Veljajo za edine judovske dokumente iz Biblije, ki niso bili napisani s časovnim zamikom.

Rokopise sicer hranijo v temni sobi, v kateri so vzpostavljeni podobni pogoji kot v jamah Kumran, kjer so se skozi tisočletja ohranili prav zaradi določene temperature in vlažnosti.

Razstava Kratka zgodovina človeštva prinaša pomembna pričevanja o razvoju človeštva iz zbirke Izraelskega nacionalnega muzeja, v kateri je med drugim tudi rokopis teorije relativnosti Alberta Einsteina. Razstava je del praznovanj ob 50-letnici delovanja muzeja in je na ogled do 2. januarja 2016.