Svet 8.5.2015 13:10

V cannski sekciji posebni pogled tudi koprodukcija Zenit

Ljubljana, 8. maja - Na 68. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, ki bo potekal od 13. do 24. maja, bo v sekciji posebni pogled prikazan tudi koprodukcijski film Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Slovenski producent je Gustav film, direktor fotografije Marko Brdar, ob tem je sodelovalo še nekaj slovenskih ustvarjalcev. Svetovna premiera bo 17. maja.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Slovenija je k filmu prispevala tudi oblikovalca zvoka Julija Zornika, oblikovalki maske Mojco Gorogranc Petrushevsko in Talijo Ivančič, kolorista filma Emila Svetlika, igralca Nejca Cijana Garlattija, tehnično ekipo in snemalno tehniko ter končno obdelavo zvoka in slike za predvajanje filma na DCP formatu.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC). Prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni, so sporočili s SFC.

Že dvanajstič zapored bo SFC predstavljal slovensko kinematografijo na filmskem sejmu, ki bo spremljal festival. Na največjem filmskem sejmu na svetu bo prikazal dva nova filma: prvi celovečerni film režiserja Tomaža Gorkiča, grozljivko Idila, in četrti celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča, komedijo Šiška Deluxe. Prvega bo mogoče videti 16., drugega 19. maja.

Po enoletnem premoru se bo v Cannesu ponovno predstavil tudi Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera. Tokrat bo, kot trdijo na SFC, njihovo že legendarno druženje 15. maja še posebej slovesno, saj bodo v Cannesu prvič pospremili slovensko grozljivko.

V platformi za kratki film Short Film Corner bodo Slovenijo predstavljali kratki filmi Vdih režiserja Blaža Završnika, Impromptu v režiji Sonje Prosenc ter Sonny And The Last Room, ki ga je v Angliji posnela Hanna Szentepeteri.

V projektu European Film Promotion bo sodeloval Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, peti slovenski producent, ki bo v Cannesu v skupini 20 perspektivnih producentov iz vse Evrope spoznaval kolege in ostale pomembne filmske ustvarjalce ter jih skušal prepričati s svojim dosedanjim delom in tudi novim projektom. Vanj se je uvrstil po uspešnem sprejemu koprodukcijskega celovečerca Zoran, moj nečak idiot na mednarodnih filmskih festivalih.

Slovenska kinematografija bo šestič zapored zastopana tudi v paviljonu kinematografije iz jugovzhodne Evrope, ki pod skupno streho združi filmske ustanove in ustvarjalce iz Bolgarije, BiH, Cipra, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

V okviru podprograma Ustvarjalne Evrope - Media pa bo v Cannesu potekal Evropski filmski forum, katerega osrednji dogodek bo mednarodna konferenca 18. maja, posvečena vplivu digitalne tehnologije na filmsko industrijo in doseganju novih občinstev. Iz Slovenije bo na njej sodelovala Sabina Briški iz Centra Ustvarjalna Evropa, so še sporočili iz SFC.