Slovenija 9.5.2015 9:30

Katalena z izštevankami v Cankarjevem domu

Ljubljana, 9. maja - Skupina Katalena, ki je po štirih letih izdala album Enci benci Katalenci, za katerega so jo navdihnile izštevanke, bo v Cankarjevem domu premierno predstavila istoimenski glasbeno-scenski projekt v režiji Ivane Djilas. Tako kot je plošča v osnovi posvečena otrokom, je skupina tudi glasbeno predstavo namenila najmlajšim od 5. do 10. leta starosti.

Zasedba, prepoznavna po oživljanju ljudske glasbe z zakonitostmi popularne glasbe, je besedilno podlago za novo ploščo našla v zbirki Enci benci na kamenci. Vendar pa so bile izštevanke, zbrane v knjigi, zgolj osnova, ki je bila deležna konkretnih sprememb, nadgradenj, dopisovanj in kombinacij.

Tako glasbeno kot besedilno gre za izrazito avtorski projekt. Člani skupine so pri tem sledili ustvarjalnim načelom, ki so jim zavezani že vseh 14 let svojega delovanja, zaradi česar Enci benci Katalenci ni zgolj zbirka otroških pesmic, pač pa čisto pravi album, namenjen tako otroški kot tudi odrasli publiki, poudarjajo pri založbi Pivec, pri kateri je Katalenina plošča, šesta po vrsti, izšla.

Ker je izštevanka že sama po sebi igra naključja, je skupino pri predstavi zaneslo v najrazličnejše zgodbe, pesmi, motive ali domislice, ki jih je izbrala navidez nesmiselno izštevanje. "Glasbene pripovedi, ki so tako nastale, kar same po sebi ustvarjajo prostor glasbenega gledališča in predstave, ki pa ni samo predstava za otroke. Je predvsem predstava, v kateri vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci," so zapisali v Cankarjevem domu.

Scenografijo so podpisali Gregor Lorenci, Ivana Matuzović in Taeko Yoshida, kostumografinja je bila Jelena Proković.

Skupina, ki jo sestavljajo Vesna Zornik Stonič, Boštjan Narat, Polona Janežič, Boštjan Gombač, Tibor Mihelič Syed in Robert Rebolj, bo album v celoti predstavila konec maja na festivalu Druga godba.