Na hitro prelistano 9.5.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. maja - Pri založbi Beletrina so izdali pesniško zbirko Cvetke Lipuš Kaj smo, ko smo in mladinski roman Ferija Lainščka Velecirkus Argo.
Pri Modrijanu je izšlo delo Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa Kapital in past zadolževanja, pri založbi Miš pa delo Matjaža Mastnaka Poletne cvetice.

Ljubljana. Strokovna monografija z naslovom Kapital in past zadolževanja avtorjev Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa. Foto: STA

Ljubljana.
Strokovna monografija z naslovom Kapital in past zadolževanja avtorjev Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik z naslovom Poletne cvetlice avtorja Matjaža Mastnaka. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik z naslovom Poletne cvetlice avtorja Matjaža Mastnaka.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka z naslovom Kaj smo, ko smo avtorice Cvetke Lipuš. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka z naslovom Kaj smo, ko smo avtorice Cvetke Lipuš.
Foto: STA

Ljubljana. Roman z naslovom Velecirkus Argo avtorja Ferija Lainščka. Foto: STA

Ljubljana.
Roman z naslovom Velecirkus Argo avtorja Ferija Lainščka.
Foto: STA

KAJ SMO, KO SMO - PESNIŠKA ZBIRKA AVTORICE, KI PREMORE SAMOIRONIJO

Cvetka Lipuš se je z dosedanjimi pesniškimi zbirkami uveljavila kot pesnica s prepoznavno in samosvojo poetiko. Predstavlja suveren in izviren pesniški glas, ki se ne zaustavlja pri tistem, kar je očitno, ampak vedno znova sega preko horizonta pričakovanega. Tokrat ima bralec pred seboj brezkompromisno govorico, ki ne išče zasilnih izhodov in se zaveda omejitev svoje končnosti. Pesnica se je sposobna ozreti nase z neizmerno mero samoironije. Zbirka tako ponuja vznemirljivo potovanje na konec noči, kjer bralca srečujejo podobe iz vsakdanjosti, ki imajo kratek rok trajanja, a niso zato nič manj veličastne.

Lipuševa se je rodila leta 1966 v Železni Kapli. Maturirala na Zvezni gimnaziji za Slovence ter na celovški univerzi končala študij primerjalne književnosti in slavistike. Petnajst let je živela v Ameriki, kjer je na Univerzi v Pittsburghu zaključila študij bibliotekarstva in informacijskih ved. Zdaj dela in ustvarja v Salzburgu. Doslej je objavila sedem pesniških zbirk, zadnja iz leta 2010 je imela naslov Pojdimo vezat kosti.

VELECIRKUS ARGO - LAINŠČKOV MLADINSKI ROMAN POSTAVLJEN V VELECIRKUS

Mladinski roman Ferija Lainščka prinaša zgodbo velecirkusa, v katerem Argo čudežnik Garam Abdel Garam izvaja točko, ki gledalcem jemlje sapo. V njej Gela Gela in Tulsi, njegova 12-letna pomočnika, s pomočjo čarovnije vstopata v domišljijske svetove drug drugega, iz katerih se lahko varno vrneta samo zato, ker sta najboljša prijatelja. A le dokler se ne vmeša cirkuška afna Banfi. Takrat se znajdeta sredi fantastične pustolovščine v nenavadnem svetu, kjer veljajo zanimiva pravila: bolj ko hitiš, bolj se v njem oddaljuješ od cilja, bolj ko iščeš, manj najdeš, in več želja ko imaš, manj se ti jih uresniči.

Pisatelj Feri Lainšček se je rodil leta 1959 v Dolencih v Prekmurju. Je avtor številnih literarnih del. Po njegovih romanih je bilo posnetih več filmov, pod nekatere pa se je podpisal kot scenarist. Za literarno ustvarjanje je prejel več nagrad, med drugim dvakrat kresnika, nagrado Prešernovega sklada in večernico. Veliko njegovih pesmi je uglasbenih in prirejenih za zasedbe popularne in resne glasbe ter za pevske zbore.

KAPITAL IN PAST ZADOLŽEVANJA - TEORETSKO DELO O ZADRUŽNIŠTVU

Poznavalca zadružništva Claudia Sanchez Bajo in Bruno Roelants v delu s podnaslovom Zadružništvo kot alternativa analizirata poti, ki so pripeljale do pokov najrazličnejših balonov v bogatem zahodnem svetu - finančnega, borznega, hipotekarnega, nepremičninskega in internetnega. Pri tem ne moreta mimo ugotovitve, da je izvirni vzrok milijonov izgubljenih delovnih mest in osebnih tragedij po vsem svetu človeški pohlep, zaradi katerega se je razviti Zahod dal zapeljati v past usodnega zadolževanja. Ta kruti mehanizem kasti bogatašev omogoča nesorazmerno izkoriščanje plemena proizvajalcev, teh pa prav noben družbeni vzvod obstoječega kapitalističnega ustroja ne obvaruje pred zmanjševanjem življenjskega standarda in padanjem v revščino.

Avtorja obenem ponujata alternativo. To so zadruge kot nasproten model vzdržnega poslovanja, kjer ni prostora za brutalno kopičenje profita pri maloštevilni eliti in na račun revnih zaposlenih. Zadružni tip podjetništva deluje po najplemenitejših vodilih dobrega gospodarjenja. To so med drugim široko razvejena lastniška struktura podjetij, demokratično odločanje, enakopravnost, pravična delitev, solidarnost, poštenje in družbena odgovornost. Delo je poslovenil Matej Venier.

POLETNE CVETICE - KNJIGA Z ZANIMIVOSTMI IZ SVETA RASTLIN

V knjigi Poletne cvetice lahko bralec izve, kako sta povezana oslad in aspirin, čemu so države napovedale vojno ambroziji, kako rman v krmi vpliva na prebavo goveda, kaj so s timijanom dišavili že Rimljani in ali je pelin ob zagnanem uživanju res strup za jetra in možgane. Knjiga postreže z zanimivimi in koristnimi dejstvi o samoniklih poletnih cvetlicah, o njihovih prilagoditvah za preživetje v naravi in o njihovi vpetosti v kulturo in zgodovino.