Svet 11.5.2015 5:30

Na dražbo gre podpisani Veliki Gatsby

New York, 11. maja - Na dražbi v New Yorku bo v kratkem na voljo roman Veliki Gatsby s podpisom in posvetilom avtorja F. Scotta Fitzgeralda. Za roman iz leta 1925 bi lahko iztržili 100.000 dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fitzgerald je roman posvetil prijatelju Haroldu Goldmanu, po katerem je zgradil lik protagonista v romanu, Gatsbyja. Pisatelj se mu je v posvetilu zahvalil, da mu je dopustil razkritje skrivnosti iz preteklosti.

Veliki Gatsby je zgodba o nesojeni ljubezni na ozadju prikaza ameriške družbe v vročičnih 20. letih minulega stoletja, ki so po gospodarskem razcvetu prinesla propad velikega ameriškega sna.

Naslovni junak romana je ambiciozni Jay Gatsby, ki sovraži revščino. Pozna jo iz lastne mladosti v Severni Dakoti. Iz strahu, da ga ne bi zapustila, se je kot mlad častnik pred prvo svetovno vojno predstavil svoji izvoljenki Daisy kot potomec bogate družine. Vendar pa si je Daisy kljub temu v času, ko mora Gatsby na fronto, našla drugega, resničnega bogataša, in se poročila.

Po vrnitvi z bojišča je Gatsby odločen storiti vse, da bi se Daisy vrnila k njemu. Izkoristi priložnosti, ki mu jih nudi prohibicija, obogati z nelegalnimi posli, si postavi razkošno palačo in prireja razsipne zabave. Še preden se sploh pojavi na prizorišču, obvelja za mit.

Drugi veliki junak romana je Daisyjin bratranec Nick Carraway, ki se preseli v New York, da bi se naučil trgovanja z vrednostnimi papirji. Po naključju postane Gatsbyjev sosed in zaupnik. Druženje z Gatsbyjem ga uvede v svet bogatih, ki ga sicer privlači, a se vse bolj zaveda tudi njegovih temnih plati. Gatsbyjev tragičen konec ga boleče strezni: zave se površnosti, zlaganosti in moralne praznine.