Slovenija 12.5.2015 0:30

V Galeriji Jakopič retrospektiva Stojana Batiča

Ljubljana, 12. maja - V Galeriji Jakopič bodo drevi odprli retrospektivno kiparsko razstavo Stojana Batiča z naslovom Človek in mit. Umetnikovo delo zaznamujejo močan avtorski pečat, klasično razumevanje umetnosti in obvladovanje zahtevnih kiparskih materialov. V slovensko umetnostno zgodovino se je Batič uvrstil zlasti s spomeniki oziroma javno plastiko.

Preški Vrh. Spomenik Prežihovega Voranca akademskega kiparja Stojana Batiča. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Preški Vrh.
Spomenik Prežihovega Voranca akademskega kiparja Stojana Batiča.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Na razstavi ob 90-letnici bo umetnik z izbranimi deli predstavljen kot kipar, ki je svoje ustvarjanje vseskozi utemeljeval na premišljeni izbiri materiala in njegovi tankočutni obravnavi, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Od snovanja v glini in klesanja v kamen je umetnik prešel k bronu, v katerem je ustvaril znamenit cikel rudarjev, ki ga je razvijal in nadgradil do številnih vrhuncev v letih 1959-1965. Še vedno veliko zanimanja pritegne tudi cikel, ustvarjen v lignitu, v katerem je od figuralike, ki ji ostaja zvest in naklonjen vse do danes, prešel k brezpredmetnemu, abstraktnemu motivu.

Batič se je rodil leta 1925 v Trbovljah. Po osvoboditvi se je kot prvi študent vpisal na Akademijo upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Leta 1949 je diplomiral pri profesorju Borisu Kalinu ter leta 1951 končal še specialko pri profesorju Frančišku Smerduju.

Štipendija v Parizu mu je konec 50. let minulega stoletja omogočila vpogled v tedanje sočasno kiparstvo. Začel se je zanimati tudi za postkubizem, ki je kasneje poleg realističnih izhodišč zaznamoval njegov opus. Danes njegov najbolj individualni kiparski izraz izkazuje njegova mala, intimna plastika.

.