Slovenija 12.5.2015 11:51

Peti festival Bralnice na temo miru in razumevanja

Ljubljana/Domžale, 12. maja - V Domžalah se bo v sredo začel peti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, na katerem se bo v 30 krajih zvrstilo 120 dogodkov. Kot je za STA dejala organizatorka Irena Miš Svoljšak, so si za slogan festivala, s katerim bodo obeležili še 70-letnico Unesca, izbrali misel Alberta Einsteina, da lahko mir dosežemo le z razumevanjem.

Domžale. Lanski literarni festival Bralnice pod slamnikom. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Domžale.
Lanski literarni festival Bralnice pod slamnikom.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Festival, ki bo potekal vse do 22. maja, bo uvedla opoldanska prireditev v domžalskem kulturnem domu Franca Bernika, ki se je bo udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Prireditev bo vodil Boštjan Gorenc - Pižama, ki se bo med drugim pogovarjal z letošnjima gostoma, nemško mladinsko pisateljico Carolin Philiipps in danskim pisateljem Alenom Meškovićem, ki se je rodil v Bosni in Hercegovini.

Philiippsova je za svoje delo Bela kava in posipanec prejela Unescovo nagrado za mir in strpnost, Mešković pa za romaneskni Ukulele jam, v katerem je podal svojo zgodbo begunstva, triletno štipendijo danske državne fundacije za umetnost, je povedala Irena Svoljšak Miš iz založbe Miš, ki organizira festival.

Letošnji festival, pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, bo kot osrednjo tematiko obravnaval vojno in predvsem mir ter razumevanje. Festival se bo pridružil drugim obeleževanjem 70. obletnice od konca druge svetovne vojne in 100 let od soške fronte v prvi svetovni vojni.

Na festivalu bo sodelovalo več otroških in mladinskih avtorjev, med njimi Žiga X Gombač, Barbara Hanuš, Aksinja Kermauner, Gaja Kos, Nataša Konc Lorenzutti, Nina Mav Hrovat, Meta Osredkar, Slavko Pregl, Cvetka Sokolov, Damijan Šinigoj in Dim Zupan.

Pri založbi Miš so na pobudo Slovenske sekcije IBBY v sodelovanju z učenci Osnovne šole Venclja Perka izdali slikanico brez besed Dolgokraki žabec. Večino izvodov bodo razdelili otrokom priseljencev po različnih šolah, vrtcih ter centrih za tujce, 100 slikanic pa bodo prejeli tudi otroci beguncev na italijanskem otoku Lampedusa. S tem se bodo pridružili vsakoletni akciji, ko mednarodne sekcije IBBY italijanski posredujejo slikanico za otroke različnih narodnosti.

Festival bo med drugim obsegal ponedeljkovo odprtje razstave Damijana Stepančiča Obrazi bitk v domžalski knjižnici, fotografsko razstavo na temo vojne, ki jo bodo oblikovali učenci, ter literarni natečaj. Z otroki iz vrtcev bodo izdelovali bele golobe, kar bo še en festivalski prispevek k miru.